Неделя, 25 Oct 2020
    
Несебър

В Несебър отбелязаха Деня на Независимостта

  22.09.2020 15:16  
В Несебър отбелязаха Деня на Независимостта

Днес на площад „Жулиета Шишманова“ в Несебър бе отбелязан Денят на независимостта.

След тържественото издигане на националния флаг на България, кметът на община Несебър Николай Димитров поздрави присъстващите. „Както българският народ бе обединен в каузата за обявяване на Независимостта, така и ние – жителите на община Несебър, трябва да бъдем сплотени и заедно, с амбиция и увереност, да работим за развитието на нашата общност. Благодаря на всички мои съграждани, защото те са тези, които дават смисъл на нашия труд и усилия. Продължаваме заедно, обединени, да работим за бъдещето на община Несебър“, каза кметът в своето слово.

На тържеството присъстваха зам.-кметът Иван Гургов, представители на общинска администрация, граждани и гости.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година в Търново. Така българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българския княз приема титлата „цар “.

Независимостта изменя и международноправния статут на България: от васална и зависима от Високата порта държава, от непълноправен субект на международното право според Берлинския договор, България се превърна в пълноправна зачитана и уважавана страна, извоювала правото си да върви по собствен политически, икономически и духовен път.

Обявяването на независимостта е акт на самоувереност и смелост, който бележи промяната на статута на българската държава във вътрешното ѝ държавно и конституционно устройство, и от княжество България се въздига в царство.

Tози ден бележи апогея на българското национално самочувствие, защото независимостта е дело осъществено без намесата на външни сили. То е резултат от решителността на народа, и неговото желание за самоопределение.

Тези събития са извор за национална гордост и свидетелство за израстването на българския народ. Те са доказателство, че България още преди 112 години е извоювала своето място всред най–уважаваните европейските държави.

В програмата за празника в Несебър участие взеха възпитаници на ООШИ-Несебър с изпълнение на народни песни и танци и Анелия Стефанова от ДТС към НЧ „Яна Лъскова-1905“ с рецитация на стихотворението „ Отечество любезно как хубаво си ти“ от Иван Вазов.

 


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил