Вторник, 26 Яну 2021
    
Руен

Стар мост над Луда Камчия изплува от язовир Цонево

  11.12.2019 08:30  
Стар мост над Луда Камчия изплува от язовир Цонево

Старият мост над река Луда Камчия, по който някога е минавал стария път през Айтоския проход, изплува от водите на язовир "Цонево", пише ПИК.

Чудото с наричания от местните от селата Аспарухово и Добромир Призрачен мост, не се е случвало от 50 г. За последно Джин кюпрю се е показал, но не изцяло, през 1970 г., разказват в населеното с български турци село Добромир.

"Няма вода. Безводие е. Язовирът пресъхва. Цяло лято е така. Капка дъжд няма, зимата беше без сняг", описаха мъжете в селото драматичната ситуация пред наш репортер.

В съседното село Аспарухово пък смятат, че намалелият над половината обем на язовира се дължи на изпускане на водата. От "Басейнова дирекция" във Варна ги успокоили, че искане за изпускане не е постъпвало. Намаленият обем бил нормален за този период.

"Изобщо не е нормален. Между 15 и 20 метра е спаднало нивото на водата. Ето и Призрачният мост се показа. Други години е спадало и то видимо, но мостът не се е показвал", коментират притеснени в селото.

Според тях, изплуването на моста не вещае нищо добро. "Язовирът ще пресъхне, както стана над село Добромир. Там мостът, по който минава пътят за Струя, отдавна не е над вода, а земята от повече от 10 години се ползва от хората като градини - да си засеят зеленчуци", гадаят по показването на Призначния мост в Аспарухово.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил