Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Стотици отпразнуваха един век Меден рудник (СНИМКИ)

  20.09.2020 11:24  
Стотици отпразнуваха един век Меден рудник (СНИМКИ)

Михаил КОЛЕВ

 

Стотици души отпразнуваха 100 години от основаването на Меден рудник като населено място. Празненствата се състояха на бившето опитно поле до кръстовището на улиците „Петрова нива” и „Кооператор”.

Събитията в съботния ден започнаха от 10 часа с поднасяне на венци и цветя при паметника на основателите на „Меден рудник” в двора на ОУ „Найден Геров", а час след това се бе даден старт на детско шоу със забавни танци и игри.

В 17:00 часа бе открита фотоизложба, показваща архивни кадри от първите заселници в най-големия бургаски комплекс, дошли след края на Балканските войни. Програмата породължи с фолклорни изпълнения и надпявания, провокирали част от присъстващите да заформят сериозни народни хора, а кулминацията бе концерт с участието на оркестър „Бургас”, с гостуващ солист Ваня Дженезова.

Организатори на празничната програма бяха Община Бургас и НЧ „Паисий Хилендарски 1928".

Въпреки студеното време и пандемията от коронавирус, пространството, където се състояха честванията, бе почти изцяло запълнено с хора, дошли да отбележат навършването на един век на култовия бургаски комплекс.

Историята на днешния „Меден рудник" е тясно свързана с тракийския въпрос. През 1913 г. близо до чешмата Кьор Исмаилица се установяват първите 10-15 семейства бежанци от Беломорието. Тогава тази територия е обхващала обширни пасища на заможни бургаски скотовъдци и общинска земя.

През 1920 г. Община Бургас отстъпва и узаконява земята на бежанците, наричайки махалата Кара баир (Черни връх). Името е сменено на „Меден рудник" през зрелия социализъм. Тогава комплексът е застроен масово с панелни жилищни блокове, в които се настаняват млади семейства, дошли да търсят препитание и бъдеще в Бургас.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил