Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

Юруш на шопинга в Турция

  16.09.2020 15:32  
Юруш на шопинга в Турция

Дона МИТЕВА

Първите организирани групи за шопинг в Одрин, Люлебургаз, Чорлу, Лозенград вече са факт. Освен това и много бургазлии и хора от съседните градове тръгнаха с колите си за пазар в Турция. Голяма част от тях възстановяват старите си навици, а други, които не са го правили, сега, явно мотивирани от факта, че отпаднаха PCR-тестовете при влизане у нас, тръгнаха и те.

В съботния ден на излизане през Малко Търново се чакаше по 4 часа сутринта, а на връщане „удоволствието“, наречено висене на границата, бе намалено наполовина.

„Обяснението за продължителното чакане е, че от турска страна е въведена някаква друга система на обработка и затова става забавянето. Но наистина имаше и много автомобили. Ние бяхме в 6 часа на границата и бяхме първият туристически автобус. След нас се нареди доста дълга върволица“, обяснява турагентката Йоана Демирева, която организира първата си група за еднодневен шопинг след падането на забраната.

По нейна преценка българите, които са тръгнали към турските градове покрай границата, наистина са се увеличили. Но дали това е вследствие на охлабване на мерките за COVID-19 или просто защото това е седмицата преди старта на учебната година и фактът, че много хора от години пазарят за децата си от комшиите - не се наема да каже.

„Страх у хората, които пътуваха с мен няма. В момента правя записване и за две късни почивки в Турция. Има интерес. Единствено онези, които искат да се възползват от топлото време по на юг, се притесняват да не се затворят пак границите и да им се блокират вложените средства“, коментира турагентката.

„Жалкото е, че върволиците български автобуси бяха спрени пред моловете, а в двете български църкви „Св. св. Константин и Елена“ и „Свети великомъченик Георги“ в Одрин. Имаше единици семейства, дошли да запалят по свещичка“, коментира пътуването си в съседна Турция проф. Дияна Радойнова. Отиването й там е свързано с проучване на двата храма и общността от българи. А като впечатления казва, че въпреки тръгването в петък късен следобед от България отново се чака много на границата. Изводът, който си прави е, че в навечерието и в самите пазарни дни сряда и петък, натоварването на граничните пунктове е голямо.

„Мерките срещу COVID-19 се спазват стриктно в Одрин. Това ми направи сериозно впечатление. В ресторанта на влизане и излизане те дезинфекцират. По улицата се ходи само с маска. В музеите преди да ти продадат билет за посещение ти мерят температурата. Следи се маските да са поставени както трябва. Глобата за неносене на маска е 900 турски лири“, разказа впечатления проф. Радойнова.

По преценка на турагентката Демирева сега не се следи толкова строго за предпазните средства. Тя самата сравнява с август, когато й се наложи да пътува до Истанбул.

С маски, или под угрозата на солена глоба – няма значение. Бургазлии тръгнаха отново на пазар. Някои даже не толкова заради по-качествените стоки, които вече ги има на много места и у нас или пък могат да се поръчат и по интернет, а по-скоро напук на COVID-19 или от тръпката все пак да минеш граница. Нещо, което в тези дни на пандемия се оказва доста трудно.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил