Неделя, 27 Сеп 2020
    
Бургас

Маските – досадни, но необходими в училище

  15.09.2020 16:19  
Маските – досадни, но необходими в училище
Момичетата от 7 б клас на СУ \"Йордан Йовков\"

Дона МИТЕВА

 Кристиана, Карина и Никол са от 7 б клас на  училище „Йордан Йовков“. Те са наясно още преди да влязат в клас с допълнителните мерки за сигурност, които тази учебна година са наложени заради Ковид пандемията. Според момичетата носенето на маска си е досадно, но се налага. Не се страхуват да бъдат със своите съученици, но знаят че не бива да се доближават.

В това, че петокласниците от същото училище знаят за трите Д – дисциплина, дезинфекция и дистанция  се убедиха и гостите на тържеството за първия учебен ден.

Учителите, като  Донка Терзиева, която поема първи клас, също са спокойни, че мерките, които ще се прилагат в училище са достатъчни и адекватни.

Според Нина Коралска, която е майка на първокласник обаче маските за малките първолаци няма да са ефективно предпазно средство. „Според мен, специално за малките, носенето на маски няма да свърши работа, защото те нямат този навик за си пазят маските. Маската ще бъде под чина на чина в чантата, на земята. Кой чия маска взел. Не знам колко ще е удачно и ще работи това. За мен честно казано, е по-добре децата да бъдат без маски в коридорите и общите помещения. И без това по цял ден са заедно, а и цяло лято са били заедно. Надявам се първите седмици да докажат кои мерки са работещи и кои не. Отделно, нали тази маска, за да върши работа трябва да бъде стерилна. Колко стерилна ще е  ако се мотае по чинове и чанти“.

Нина Коралска, родител на първокласник