Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

За първия учебен ден: Каузи прибират парите за цветя

  14.09.2020 16:41  
За първия учебен ден: Каузи прибират парите за цветя

Дона МИТЕВА

Продължава и тази година тенденцията да се противопоставят кауза  срещу подаряване на цветя на учителите за първия учебен ден. Предстоящият празник не е благодатен за флористите, от една страна, че кризата около пандемията ги е ударила сериозно и от друга, че все по-малко родители са склонни да карат децата да подаряват  цветя.

„Каузите,  в които, разбира се, няма нищо лошо, все повече изместват букетите. Самите учители вече някак си се притесняват да приемат цветя, за да не бъдат обвинени, че захранват егото си, вместо да накарат децата да дадат пари в подкрепа на болно дете или такова в нужда“, коментира Анна Панайотова, флорист. Тя е категорична, че двете неща не бива да се противопоставят. А същевременно каузите могат да се правят с доброволен труд от страна на децата или пък с организирането на базари с изработени от тях предмети. А цветята, които децата подаряват, не бива непременно да са купени и да са скъпи. Те могат да са набрани от градината или пък да са просто един стрък само. Жестът обаче на поднасяне възпитава и изразява особено внимание. „Не може да се учи, че парите заместват личното отношение“, категорична е флористката.

Вече в определени магазини и книжарници се продават специално аранжирани кутии, в които да се събират средства за дадена кауза. Освен това не са редки случаите, когато и цветари са молени те да направят такива кутии, казват от бранша. Това като цяло променя отношението на децата към цветята, изтиква красивите растения в ъгъла.

„Като родител на ученик казвам, че се пораждат и съмнения у самите деца дали тяхното семейство е дало достатъчно за каузата, което пък от своя страна нерядко води и до конфликти“, казва Панайотова.

За радост има и такива семейства, които са традиционалисти и държат да уважат празника с цвете. И тази година за първия учебен ден се залага на саксийните цветя, които после остават за украса на класната стая. Сред предпочитаните са малките кошнички, красиво аранжирани. Купува се и рязан цвят.

На пазара на цветя в Бургас може да се купи роза за 3-4  лева, карамфил за 70-90 стотинки,  хризантема за 2.50-3.00 лева, гербер за 2.00 -2.50, лилиум за 6-8 лева.

Саксийните цветя варират от 3 до 25 лева, като най-скъпи са различните видове орхидеи.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил