Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Пенсионери се возят по автобусите, за да хабят пътувания

  13.09.2020 17:56  
Пенсионери се возят по автобусите, за да хабят пътувания

Работещите хора се чудят как да спестяват

 

Георги РУСИНОВ

 

На една зачестяваща практика стана свидетел репортер на „Черноморски фар“. Бургаските пенсионери активно започват в последните дни на месеца да се возят по автобусите къде с цел, къде без. Причината се оказват прекалено многото пътувания, които имат в електронните си карти.

Все по-често възрастни бургазлии се качват в компании по двама-трима и след чекирането на картите започват да броят оставащите им пътувания и да си правят сметки колко пъти трябва да ползват градския транспорт, за да ги изхабят. Причината за това е, че картите, които ползват са ограничени до месец. Да речем, че ви остават 10 пътувания на 31 август, то на 1 септември ще ви изгорят.

Оказа се, че пенсионерите са толкова привилегировани, колкото и учениците. Само срещу 19 лева получават 90 пътувания в рамките на месец. Малкият пакет пък, който е на още по символична цена, включва 60 пътувания с 10 повече от големия пакет на всички останали непреференциални карти.

Инж. Петко Драгнев, управител на „Бургасбус“, припомни, че с решение на Общински съвет – Бургас тези бургазлии на възраст над 70 години през уикенда пътуват безплатно. Той си обяснява любопитната зачестяваща практика със следното:

„Явно в началото на месеца се ограничават, за да могат да им стигнат и накрая като видят, че им остават повече, се втурват по магазините за промоции. Иначе не сме правили досега справка честа ли е тази практика. Обяснявам си го и с това, че доста време бяха затворени и сега наваксват“.

Въпреки страшно многото пътувания, които очевидно имат пенсионерите на една прилична цена, неведнъж местни политици повдигаха и вероятно ще продължат да повдигат темата за пенсионерските карти и как да се облекчат още ползвателите им.

Драгнев е категоричен, че вариант да прехвърлят пътувания за следващия месец няма.

„Програмата е написана така, че тези, които са с правоимащи карти, не само пенсионерите, но и учениците, болни и т.н., картите им да са с валидност един месец. Тенденцията навсякъде е такава. Само редовните карти прехвърлят пътувания, защото цената е по-скъпа при тях. Докато на пенсионерите едно пътуване им идва 30 стотинки“, припомня той.

За работещите хора обаче дори и да го има вариантът да прехвърлят пътувания за следващия месец, това е изключително рядко срещано. Заредена карта с 50 пътувания на цена 60 лева стига единствено за отиване на работа и прибиране до вкъщи всеки ден. Ако се наложат няколко инцидентни ползвания на градския транспорт, то в рамките на същия месец ще зареждате картата си за втори път.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил