Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

Заради сушата: Зърнопроизводители от Бургаски регион искат субсидии за семена и торове

  12.09.2020 18:31  
 Заради сушата:  Зърнопроизводители от Бургаски регион искат субсидии за семена и торове

Дона МИТЕВА

Кредитите за семена и торове да станат субсидии за засегнатите от сушата райони поискаха зърнопроизводители. Специално изслушване на фермери от Добруджа и Бургаско се проведе в Постоянната комисия по земеделие в парламента. На него присъства и заместник-министърът на земеделието Лозана Василева.

Целта на изслушването бе да се чуе от първа ръка проблемът със засушаването и ниските добиви в тези два района на България.

„Нямаме нищо на против да се предложи друга мярка или пък ако се приеме нашето предложение за превръщането на кредитите в субсидии да се разглежда всяко едно землище поотделно. Така че да няма злоупотреби, нито пък да има ощетени. Просто искаме да се предприемат някакви мерки,  защото ако и догодина има такава суша, в Бургаско ще има фалити на земеделски стопани“, категоричен е заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, който е от нашия регион.

По негови думи трябва да се обърне сериозно внимание и на  възстановяване на напоителните системи и изграждане на нови, които при продължаване на сушата да компенсират.

„В Бургаско има 745 хиляди декара пшеница. Средният добив, изчислен на базата на 10% представителна извадка от фермерите, е 200 кг от декар. При пълна рекапитулация в края на годината съм убеден, че може да падне още“, дава пример Проданов, сравнявайки, че миналата година той е бил  480 кг от декар.

При рапицата тази година добивът е 100 кг от декар, а миналата година е бил около 240.

Царевицата тази година е дала 130 кг, а миналата година от декар са събрали над 500 кг. Добивите на слънчоглед са средно от 80 кг в момента, а миналата година са били 180.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил