Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Фарът на 100

„Съкровищницата на Фара“ се увеличи с три прекрасни творби

  12.09.2020 13:24  
„Съкровищницата на Фара“ се увеличи с три прекрасни творби

Георги РУСИНОВ

 

„Съкровищницата на Фара“ се увеличи с три прекрасни творби. Картини подарък по случай 100-годишнината на медията получихме по време на едноименната изложба първа по рода си, в която показахме картините собственост на „Черноморски фар“, с които сме се сдобивали през годините. Петък вечер гостите на рождения ден на изданието и бургазлии видяха за пръв път богатството от творби на медията в зала „Георги Баев“ на Морското казино.

По случай 100-годишнината в Инициативният комитет по тържествата бе доцент Димо Колибаров, който се изказа ласкаво за колекцията.

„Как се случи всичко? Преди 3 седмици бях поканен от г-жа Шатърова в редакцията на „Черноморски фар“ и бях разбрал, че има една колекция от творби събирани през годините. По тяхна идея беше решено да направим тази експозиция. Трябва да ви кажа, че много малко творби не бяха включени в експозицията, не поради художествени качества, а поради това, че имат нужда от малко намеса при рамкиране или реставриране. Бях обаче много приятно изненадан, влизайки в редакцията – да видя тази симбиоза между една скрита напрегнатост и динамика да се трака по клавиатурата на компютъра, екипът да е вперил поглед в мониторите и в същото време да видя тези творби, които спокойно и достолепно си присъстваха като фон. Още от пръв поглед мога да преценя, че това са изключителни творби на емблематични автори, които чрез своето творчество са белязали облика не само на града, на страната, а някои от тях и извън пределите на страната. Достатъчно са няколко имена – Георги Баев, Ненко Токмакчиев, Кирил Симеонов, Живко Иванов, Краси Зенин, Кирил Станчев. Ако съм пропуснал някой да ме прости“, каза той.

Колибаров продължи с това, че ще говори като художник и какво е изпитал, когато е видял картините в редакцията.

„Искам да изкажа своето удоволствие, че тези творби са намерили своя дом в редакцията на „Черноморски фар“. Виждате изключително стилово и жанрово разнообразие. И се чудиш как това нещо се е събрало на едно място. Това, че са на емблематични и доказани автори ги е събрало. Те излъчват такива духовни послания, както в момента на създаването им и така ще се усещат и в бъдеще. Струи позитивизъм и любов. Всички автори са удостоявани с много отличия и награди. Някои са художници на годината, други са почетни граждани на Бургас и аз си мисля, че техните творби пътуват като почетни граждани – не в градския транспорт, а във времето и извън времето със своите послания. Пожелавам на „Черноморски фар“ скоро да се сдобият с едни пространства, където тази прекрасна експозиция да е достояние на гражданите и гостите на Бургас“, каза още художникът.

Една от картините подарък бе именно от Колибаров. Творбата наречена „Нощна стража“ прие главният редактор на „Черноморски фар“ Силвия Шатърова.

„Тая работа е правена преди време, но съвпадението на посланието е вие да бъдете като нощната стража и да бъдете стражи на винаги достоверната информация, която достига вашите читатели“, посочи той.

Областният управител Вълчо Чолаков от своя страна връчи на изпълнителният директор на изданието Димитър Николов картината „Фар“ на художника Ангелина Недин. Тематична творба, специално нарисувана за вестника идва с посланието екипът му да продължава да разпръсква светлина от достоверна информация.

Заместник-кметът на Община Бургас Красимир Стойчев връчи отново на изпълнителния директор картина, специално поръчана от кмета на общината Димитър Николов. Тя се казва „Вестоносец“ и е на художника Мартин Зумлянски.

Интересен подарък екипът получи от директора на Пристанище - Бургас Диян Димов - котва с камбана, с която по думите му главният редактор ще събира репортерите за оперативка.

Едно остава сигурно – „Черноморски фар“ ще продължи да попълва и без друго богатата си колекция и отново ще имаме поводи да покажем на бургазлии „Съкровищницата на Фара“.

Ако сте пропуснали да я разлгедате при откриването й, може до 30 септември да го направите. Гарантираме, че си заслужава.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил