Вторник, 26 Яну 2021
    
Фарът на 100

„Черноморски фар“ – един век хроника на Бургас и региона

  11.09.2020 08:00  
„Черноморски фар“ – един век хроника на Бургас и региона

Силвия ШАТЪРОВА

 

Тази година е юбилейна за „Черноморски фар“. Вестникът на Бургас и региона навършва 100 години. Преживял преврати, войни, режими, той продължава да отстоява журналистиката и публицистиката и във времена, които са трудни за хартиените издания.

Вече един век вестникът е прозорецът на бургазлии към случващото се в региона, оставя трайна следа в културната памет на десетки поколения, играе ролята на своеобразен документ за обществено-икономическия и социалния живот на Бургас.

Бургаският вестник "Черноморски фар" навършва 100 години. Борис Канев, ученик от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации - Бургас подготви специално за юбилея ни това видео. То е част от поредица, с която ще ви запознаем.



Местният вестник оцелява, защото публиката има необходимост от него, вярва му и знае, че точно регионалната журналистика обръща внимание на местните проблеми. Вписан е в "Златния алманах на България", издаден през 1942 година.

Днес „Черноморски фар“ продължава да пази традициите на доброто слово и да отстоява вековната традиция. На 11 септември, петък, екипът на изданието е подготвил няколко събития, с които ще отбележи годишнината:

 

* 11 часа - Откриване на изложба "100 години пазим традициите на доброто слово"

Улица "Александровска", до площад "Атанас Сиреков"

* 11.30 часа - съвместно с Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Изложба от "Първи страници на вестника". Детска работилничка за сглобяване на вестникарски шапки и лодки от вестници.

Улица "Алеко Богориди" № 21

* 18.30 часа - Културен център "Морско казино" - Изложба от "Съкровищницата на Фара"-картини на известни бургаски художници, зала "Георги Баев".


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил