Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

Ековълната измести въглищата, търсят се дърва и пелети за зимата

  09.09.2020 14:26  
Ековълната измести въглищата, търсят се дърва и пелети за зимата

Ина ПЕТРОВА

В края на лятото запасяването с дърва, въглища и пелети за зимата  започна. В Бургаско най-нетърпеливите вече прибраха отоплителния материал по домовете си. В морския град в момента цените на дървата и въглищата са на същите нива като миналата година. Затова и някои домакинства побързаха да се запасят. „Продаваме на същите цени, клиентите купуват“, казаха от най-голямата фирма за отоплителни и строителни материали  в Бургас. В по-малките складове търговията също върви,  очакванията на продавачите са тепърва интересът да се засилва още. Дървеният материал сега се купува за 170 лева за тон, като най-много се търсят  дъб и габър.

Търговци отбелязват, че се купуват предимно дърва, по-малко въглища. Заради преминаването към алтернативни горива прогнозите са все повече да се търсят по-екологичните пелети и отчасти дърва, за сметка на въглищата. „Има интерес, купуват хора както от Бургас, така и от региона. Определено дървата вървят доста повече от въглищата. Купуват от 3 до 6 тона обикновено“, коментира  Марчин Василев, управител в бургаския склад на фирма за отоплителни материали. Търговци отбелязват, че все повече се засилва интересът към по-екологичните пелети. „Те са по-екологични и икономични. Но това не е масов отоплителен материал, купувачите вземат по малко,  минават вечер след работа купуват по една –две торби, за да изкарат по няколко дни“, поясняват от складовете.

Програмите за замяна на печките на твърдо гориво с алтернативни горива рефлектират на пазара на отоплителни материали, казват в бранша. От там прогнозират, че при продължаване на тези инициативи, интересът към въглищата почти ще стихне и пазарът ще се преориентира изцяло към пелети и отчасти – въглища.

В момента община Бургас работи по такъв проект. Близо 2000 домакинства в града поетапно ще заменят старите си печки на твърдо гориво с нови екоуреди. Проектът ще продължи до 2024 година, информират от администрацията. Близо 90 домакинства в града ще се отопляват екологично още тази зима. Част от уредите вече са доставени в жилищата в изпълнение на пилотната фаза на Интегрирания проект по Програма „ЛАЙФ“.

„Отоплителните устройства, които ще доставим за този отоплителен сезон са 84 на брой. 8 са котлите на газ, останалите са отоплителни устройства на пелети, но някои от тях -  котлите ще бъдат монтирани в многофамилни къщи, кооперации и затова ползващите това удобство домакинства са близо 90. Това значително ще намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици от битовото отопление“, каза Маринета Николова от Дирекция „Околна среда“ в община Бургас.

По друг проект, спечелен от общината, замяна на печки е заложена и за 2 280 домакинства в квалтал „Долно Езерово“ и част от Меден рудник, казаха още от общината. 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил