Четвъртък, 22 Oct 2020
    
Фарът на 100

Георги Русчев: Работата във вестника ме научи на дисциплина

  08.09.2020 17:52  
Георги Русчев: Работата във вестника ме научи на дисциплина

Георги РУСИНОВ

 

Вестник „Черноморски фар“ е люпилня и школа на десетки поколения журналисти. През редакцията му в даден период са минали по-голяма част от колегите в гилдията днес, които си спомнят за  първа дописка, за първи репортаж и за менторите си в занаята. Авторитетът на вестника и да вървиш след имена като Радой Ралин, Константин Петканов, Петко Росен, Тома Измирлиев (брат на Христо Смирненски), Иван Урдов, Пенчо Минков, Стойчо Гоцев, Стоян Иванов, Петьо Пейчев, Томи Белчевски е повече от вълнуващ, задължаващ и е шанс за старт в журналистическата кариера, за която е неписано правило, че журналистика се учи  във вестник. От вестник са започнали не едно и две известни имена в националните медии.

По повод 100-годишнината на вестника в този брой ще ви представим четирима от младите таланти на бургаската журналистика, чиято първа медия е „Черноморски фар“ и които напълно подкрепят тази максима. Това са: Георги Русчев – от сайта„Флагман“, Тони Белов – от „Бургаснюз“ и Венелин Костадинов и Людмил Иванов  от „Е-Бургас“. Всеки от тях с удоволствие и носталгия се върна към дните в препълнената от хора редакция, постоянното изпълнение по всякакви задачи за вестника, интересни случки, първи събития и наученото от периода им в „Черноморски фар“. И четиримата са част от т. нар. най-ново поколение в бургаските медии. Всички те са започнали като стажанти и с амбицията да се доказват, за да останат  във вестника като редови журналисти.

Мнение за работата си с всеки един от тях и впечатленията си даде главният ни редактор Силвия Шатърова.

Екипът на медията може да си пожелае и занапред част от колектива винаги да са млади и амбицирани хора, за които журналистиката е призвание и начин на живот.

 

За Георги Русчев, който в момента е част от талантливия екип на „Флагман“, дисциплината е най-важното, на което работата във вестник „Черноморски фар“ го е научила. 29-годишният бургазлия, който е следвал „Политически науки“, се озовава в редакцията като стажант в края на 2015-а. Официално работа след това започва на 15 януари 2016-а. През следващите 6-7 месеца той научава достатъчно, че дори когато решава да се откаже е забелязан от ръководството на медията, в която работи вече четвърта година.

„Главният редактор Катя Касабова и управителят Веселин Василев са кадри на „Черноморски фар“. Явно са ме харесали от периода ми там. Няма как да не се предаде тази дисциплина, която придобиваш във вестника, в сайта, където работата откровено е по-динамична и трябва да вършиш повече неща през деня, и то спешно. Това, което се научава във вестника е абсолютно незаменимо знание“, обяснява той.

Тук той отбелязва дисциплината, която е задължителна в работния процес на всеки вестник.

„Работата в „Черноморски фар“ ме научи на това, че най-малкото, когато ти кажат, че нещо трябва да се направи, то трябва да се направи. Нямаш избор. Имаш конкретно време, защото във вестника нещата са така, че в точно определен час вестникът трябва да е готов и да се изпрати за печат. Това е един вид дисциплина. Трябва да си изградиш по такъв начин графика през деня, че да направиш за 2-3 страница новини, да можеш да направиш тема или интервю с  със събеседник. Да може да се уговориш предварително, защото интервю не се прави от днес за утре. Това са много ценни неща, които като ги събереш в едно се получава сбито ядро от знания и умения, които реално могат да ти послужат във всяка една сфера на журналистиката“, категоричен е Русчев.

Едва ли има журналист, който да не си спомня първото си събитие. То винаги е изпълнено с много трепети, притеснения и пот по челото. За Георги, още като стажант в „Черноморски фар“, първото отразяване на терен е тържество в Механотехникума.

„Правиха някаква Никулденска трапеза. Трябваше да отида да направя снимки и да напиша кратък текст. Това е нещо съвсем тривиално, но тогава помня, че много се притеснявах как ще го направя. Сега вече доста се промениха нещата“, с усмивка споделя той.

Вкъщи пък пази още първите вестници, в които негови материали са излезли. Шегува се, че поне майка му със сигурност ги пази и добавя: „Интересно е да си видиш името на хартия“.

В днешните времена журналистите трябва все повече и повече да са поливалентни и да могат да пишат и отразяват широк кръг събития и теми. Въпреки това всеки колега малко или много си има любими материали, които обича да пише.

„Те са в културно-историческата сфера. За стари сгради, за интересни неща от историята на Бургас. В това отношение с историка Митко Иванов се разбираме много добре. Във Фара също съм писал подобни материали“, обяснява младият журналист.

Главен редактор на Русчев в периода му в „Черноморски фар“ е талантливата и печелила немалко журналистически награди Силвия Шатърова, която и в момента е катализаторът зад успехите на вестника.

„Тя е много дисциплиниран човек и има много познания в различни сфери. Може да те накара да се замислиш. Давам пример. Да речем, че имаш някакви убеждения, но тя идва и ти показва другата гледна точка, показва ти другите неща, дава ти контекст за някакви събития. Може да ти помогне за всичко. Всяко нещо, което не разбираш, тя е там да ти помогне. Силвия е такъв човек, който се опитва да обучи хората, които идват при нея, за да научат професията. Има много хора, които са завършили журналистика и си мислят, че са велики журналисти. Като отидат във „Фар“-а изведнъж се оказва, че нищо от това, което са учили е валидно за професията. Тя успява с управленските си умения, енергията от страх да я превърне в хъс и желание за работа“, обяснява той.

Едно от най-интересните му интервюта е с един от най-добрите шахматисти в България – Диян Костадинов.

„Като дойде за интервюто явно го бяха предупредили, че и аз навлизам в спорта и си донесе шах. На масата, на която се правят планьорките, играхме и всички ни гледаха. Докато правим партията, аз му взимам интервюто. Почти успях донякъде да достигна до ходовете, които бях намислил, но накрая се получи така, че той с три хода приключи играта, а през това време горе-долу приключи и интервюто“, разказва с усмивка.
„Жорко Русчев е един от талантите, за които съм доволна, че не се отказа от професията. Спомням си, че разбрах, че в него има бъдеще, когато сам си мислеше теми и предлагаше идеи. Нещо, което е изключително важно в журналистиката, защото тя не е само изпълняване на редакционни задачи, а преди всичко генериране на идеи, показване на обществени проблеми и решаването им.
Спомням си една от първите му теми - проблемите около фойерверките, които се използват по новогодишните празници. Сам успя да си намери търговец, потърпевш от тях, и лекар, за да докаже, че веселбата  може да доведе до тежки последствия. Тогава си казах, че ако продължава и не губи мотивация - ще се справи“, спомня си главният редактор Силвия Шатърова за него.

За годишнината на „Черноморски фар“ той пожелава още минимум 100 години вестникът да излиза и добавя: „Само напред и нагоре с обективна и качествена журналистика“.


Фарът на 100
„Фар“-ът на 100
  26.08.2020 14:31      

Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Красимир и Мария Слабакови – художници:Фазаново е нашата носталгия
  20.10.2020 15:18      

Хлябът ни не е предназначен за препродаване, той е направен за споделяне. Това, което се споделя чрез него не е насъщният, а добротата