Вторник, 26 Яну 2021
    
Култура

Симона Джендова, организатор Burgas Rock & More: Отпадналите групи искаха авансово пари

  06.09.2020 16:54  
Симона Джендова, организатор Burgas Rock & More: Отпадналите групи искаха авансово пари

Георги РУСИНОВ

 

Burgas Rock & More, както стана ясно, не постигна търсения ефект от посещаемост. Причините за това са много и съвкупни. Един от организаторите на първото издание на фестивала в Бургас Симона Джендова коментира пред „Черноморски фар“ събитията от третия ден на фестивала. Тогава „Обратен ефект“ и „Контрол“ отказаха участие. Двете групи обявиха чрез Фейсбук, че това се налага поради неизпълнени ангажименти към тях от страна на организаторите.

„Стигна се до там, защото искаха авансово да си получат хонорарите. С една от тези групи дори не съм много сигурна дали ми върнаха и подписан договор. Посещаемостта на събитието стана много трудна за реализиране. В сегашната ситуация, която беше  през последната година – на отпаднали участия, целият културно-музикален живот претърпя огромен срив. Нашата концепция беше да направим нещо, с което да помогнем на всички, включително и на нас. Бяхме с идеята, че всеки ще е с огромното желание това нещо да се случи по най-добрия начин и съответно ще са по-отстъпчиви. След като половин година не си имал работа, не си свирил и не си бил по концерти, мислехме, че ще има някаква гъвкавост от тяхна страна. При такова едно събитие, когато всеки иска да се плати предварително, за промоутъра и организатора реализирането става едно предизвикателство“, обясни тя.

Идеята на организаторите е била, че на място ще дойдат много хора. Затова пуснали и билетите на по-ниски цени, за да са достъпни до максимално голяма фенска маса.

„Затова имахме три различни жанра музика – по един за всеки ден. Входът първоначално беше 20 лева за еднодневен вход. После стана 30 лева. Идеята  беше да може дори в дните на събитието, примерно първия ден, да натрупаме някакви оборотни средства, с които да доплатим предварително на изпълнителите“, каза още Джендова.

Посещаемостта на фестивала обаче се оказа изненадващо ниска и за организаторите става невъзможно да изпълнят исканията на изпълнителите. Причините пък за малкото публика според организатора са няколко.

„Едната е недостатъчната реклама. Рекламата обаче също е нещо, което се прави с пари. Дори една най-елементарна кампания струва няколко хиляди лева. Като ги имаш не е проблем, но като ги нямаш е трудно. От друга страна, разчитахме и самите изпълнители да промотират събитието, защото това е един от малкото фестивали, които се случват тази година. Разчитахме и на твърда фенска маса, която явно не е толкова голяма. Очаквахме към 1500-2000 души на вечер, което както стана видно, не се получи. Друг проблем може би е, че една част от големите имена имаха участия преди това в близост до Бургас и в самия град. Ние правим едно голямо събитие, но около него като има пет малки, това разпръсква хората“, коментира тя.

Друг проблем бе и смяната на локацията на фестивала в последния момент. Първоначално той бе обявен, че ще се проведе на плаж „Атанасовска коса“. Дни преди стартирането му обаче стана ясно, че изпълнителите ще излязат на сцена на Морска гара.

„Бургазлии ни посъветваха и ни казаха, че в края на месеца морето става бурно. На Атанасовска коса самата ивица не е много широка и има много голяма опасност от приливи на морето. Това можеше да застраши самото построяване на сцената, а и на публиката нямаше да й е приятно да тъпче в мокър пясък. Чисто логистично и технически на Морска гара ни беше по-удобно. Доволни сме от Пристанище – Бургас. Страхотна подкрепа ни оказаха“, поясни организаторът.

С отпадането на два от хедлайнерите за рок вечерта – „Контрол“ и „Обратен ефект“, което стана ясно ден преди това, организаторите дадоха възможност на закупилите еднодневен билет за третия ден, да ги върнат в „Евентим“ или „Грабо“.

„Искахме да сме максимално коректни, защото за нас феновете са движещата сила на този бизнес. Няма промоутър, който да организира събитие с идеята да огорчи публиката. Затова винаги се опитваме да сме максимално коректни и тъй като двете групи отпаднаха в последния момент за нас най-коректно беше, който е решил да не ходи заради останалите пет групи да си получи парите обратно. Срокът е до 13 септември“, заяви Джендова.

До сряда, три дни след приключването на фестивала, върнатите билети бяха едва 15, обясни организаторът.

Дали ще има второ издание? Според Джендова е възможно, но трябва да се направят равносметки.

„Този фестивал го стартирахме с идеята да стане традиционен за Бургас. Имаме уникални музиканти и изпълнители. Това се видя и сега в трите дни. Аз искрено вярвам, че българската сцена има нужда от такъв тип мероприятие. Идеята ни беше да го правим юни месец за откриване на сезона. По принцип бихме искали да продължи да се случва този фестивал. Въпросът е чисто финансово да има възможност“, каза тя.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил