Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Култура

Фестивалното лято в Бургас – равносметки и бъдещи планове

  06.09.2020 15:16  
Фестивалното лято в Бургас – равносметки и бъдещи планове

Едни събития бяха успешни, други не постигнаха търсения ефект

 

Георги РУСИНОВ

 

Това лято в Бургас се проведоха и продължават да се провеждат толкова много фестивали, че сме на първо място в страната по брой събития. Месец август премина под знака на най-различни концерти и всякакви други мероприятия. Всеки ден имаше по нещо, което да се случва в града и да търси своята публика. Както обаче в много ситуации в живота и тук изниква въпросът за количеството и качеството. Общинската политика тази година заложи на количеството. Да, разбира се, сред многобройните фестивали се откроиха и качествени такива, които ще продължат и догодина.

 

Количеството и качеството

 

Такъв например е случаят с вече утвърдилия се за втора година SPICE Music Festival. И тази година тридневното диско събитие събра хиляди меломани не само от Бургас и страната, но и от Европа, които дойдоха да чуят любимите си изпълнители от детството и юношеските си и младежки години. Второто издание бе също толкова успешно като първото през 2019 година, че организаторите още на следващия ден след приключването му обявиха, че започва продажба на билети и за третия SPICE.

Радовеста Стюърт, началник на отдел „Туризъм“ към Община Бургас обясни, че въпреки сложната обстановка покрай пандемията с COVID-19, организаторите са направили всичко необходимо фестивалът да е повече от успешен.

„Най-централно място заема SPICE Music Festival, който въпреки усложнената обстановка успя да събере меломаните не само от България, но и от съседните страни. Този фестивал е уникален за Европа. Музика от 90-те. Наистина едно много добро събитие, с таргетирана публика. Музика, която всеки един слуша и му напомня за добрите стари години. Надяваме се, че следващата година ще има много нови изпълнители от цял свят, които ще се дойдат в Бургас. Тази година естествено много от изпълнителите изпитаха затруднения да пристигнат поради рестрикциите заради коронавируса. Организаторите се постараха на тяхно място обаче веднага да бъдат ангажирани други изпълнители, което не е никак лесно. Въпреки всичко те се справиха много добре и успяха да привлекат публиката и да я задържат в трите дни“, заяви тя.

И тази година SPICE Music Festival се съчета със Street Food Festival – друго от успешно налагащите се събития в морския град. Така посетители в първата вечер на музикалния фестивал успяха да направят силен последния ден на хранителния фестивал. Симбиоза в пълния смисъл на думата.

Веднага обаче на другия полюс изплува Burgas Rock & More. Замисленият иначе доста любопитен фестивал само с български изпълнители не постигна търсения ефект от организаторите. Тридневният фестивал бе разделен на стилове. Всяка вечер беше различна. Първата бе поп с изпълнители като Миро, Белослава и Графа. „Конкурент“ също трябваше да излязат на сцената, но те бяха една от трите групи, които не взеха участие (б.а. защо – вижте в материала с организатора). Втората бе джаз с хедлайнери „Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени“. Третата вечер трябваше да е най-силна и бе посветена на рока. БТР се качиха последни на сцената, но силно разочарование за феновете дойде обявеното ден по-рано неучастие от „Обратен ефект“ и „Контрол“. Промени се и мястото на събитието – беше замислено първоначално да се проведе на плаж „Атанасовска коса“. Дни преди началото му обаче локацията изведнъж стана Морска гара.

Според Радовеста Стюърт една от евентуалните причини за малкия интерес към този фестивал е, че една част от изпълнителите са участвали в други събития в Бургас и региона през лятото.

„Burgas Rock & More беше част от тематичния ни рок уикенд, в който имаше и много други събития по местните барове. Този фестивал се организира за пръв път в Бургас. Важно е да се отбележи обаче, че през този сезон голяма част от изпълнителите в него участваха в други концерти в Бургас и региона. Графа имаше концерт малко преди фестивала в Летния театър. Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ бяха на остров Света Анастасия наскоро. Вълдобрев представя и книгата си пред Флората“, коментира тя пред „Черноморски фар“.

Все пак тя остава обнадеждена, че ако догодина отново се проведе, то той ще се случи както трябва. Самата община ще може да започне по-рано да го презентира. Малкото реклама за събитието е друга причина, която и организаторите отчитат като причина за слабата посещаемост на фестивала.

„Смятаме, че и организаторите ще си вземат важните поуки. Иначе събраха страхотни изпълнители, които в по-голямата си част взеха участие. Аз лично бих подкрепила второ издание на фестивала“, обясни Стюърт.

 

Пир по време на чума?

 

Бургас и бургазлии получиха обвинения от съграждани и гости на града, че по време на епидемията от коронавирус всеки ден в града се провеждат масови мероприятия. Радовеста Стюърт смята тези обвинения за неоснователни.

„Показахме, че можем да живеем с новата обстановка, породена от COVID-19, съобразявайки се с мерките и все пак да имаме това, което се случва. Бургаските хотели продължават стриктно да спазват мерките, за което се радваме, защото иначе можеше да се случи ситуация като във Варна или Благоевград. Бургас удържа много ниски цифри и това е благодарение точно на това, че се спазват мерките. Публиката беше по-малко по концертите заради рестрикциите в заповедта на Министерство на здравеопазването за намаления капацитет на 50%. Дори и да искаха повече нямаше да им бъде позволено. Все пак имаше дистанция и контролът беше на ниво. Трябва да се каже, че на подобни организирани събития възможността за спазването на мерките е много по-добра именно заради засиления контрол“, поясни началникът на отдел „Туризъм“.

 

Предстоящото през септември и октомври

 

Една от идеите на администрацията за силен сезон в тежката година бяха тематичните уикенди. Тъй като формата на туризма в цялата страна през 2020 е уикенд туризъм, то в Бургас се постараха всеки уикенд да има нещо интересно в града.

„Тази седмица продължаваме с първия по рода си Teen Boom Fest. Тук ще съберем по-младата публика, която има една своя изградена култура и техни си звезди. В България досега такова масово събитие за този вид култура не е организирано. Ще се съберат много инфлуенсъри, влогъри, блогъри. Думи, които на по-възрастните говорят малко, но за тези под 20 години за тях това е начин на живот. Те дори не ползват Фейсбук масово, а имат свои начини на общуване, изразяване. Този фестивал ще даде възможност на любопитните да надникнат в една нова култура. Родителите ще могат по-добре да разберат децата си. Интересът към фестивала обаче е огромен и се надяваме също да се превърне в едно от традиционните събития“, каза Стюърт.

След това предстои Рибният уикенд. В него естествено основен акцент ще е Фестивалът на рибата и виното. Фестивал, който веднъж си взе поуката и миналата година предложи страхотна атмосфера и най-различни видове ястия от риба и хубаво вино на бургазлии и гостите на града. И тази година той ще се проведе пред Експоцентър „Флора“.

„Много хора вече го очакват и той ще бъде част от Рибния уикенд в Бургас. Много ресторанти ще предложат уникални блюда, така че от един локален фестивал ще се възползва целия град. Предвид COVID-19 и тук капацитетът ще бъде ограничен. Ще се спазват и изискванията, за да може да се осигури допълнителна хигиена. Street Food Festival беше организиран по подобен начин, макар че тук ще е малко по-различно. Вярвам, че ще протече нормално. Подготвили сме киновечер, така че освен различните изпълнители, ще има и други забавления“, обясни тя.

След Фестивала на рибата и виното, който е по-мащабен като събитие следват и по-малки, но пък интересни мероприятия.

„Ще има спортен уикенд, в който спортните клубове от Бургас ще направят различни презентации и ще бъдат изключително атрактивни. Нещо, което между другото липсваше много на лято `2020. В спортната програма поради мерките срещу COVID-19 нямаше достатъчно състезания. Публиката пък както знаем беше допусната чак в началото на август. Така че това ще даде възможност на хората да се докоснат отново до спорта“, добави началникът на отдел „Туризъм“.

Тематичните уикенди се изчерпват през септември, но октомври също ще е наситен с различни събития, уверява Радовеста Стюърт.

„Ще посветим месеца на изкуствата, киното и литературата. Бургас ще продължи да е изпълнен с културен живот град“, категорична е тя.

 

Равносметката

 

Дали изборът за количеството пред качеството е бил правилен и дали многото фестивали помогнаха на бизнеса и туризма в Бургас със сигурност не може да се говори. Едно обаче е сигурно, сезонът беше успешен най-вече заради българския турист, смята Стюърт.

„Той е един много добър потребител, който обича да се забавлява и похапва. Той напълни заведения, забавлява се по фестивалите, взе участие и в културните събития. Изключително сме доволни от сезона на остров Света Анастасия, в който посетители предимно са българи. Да се надяваме да може да се пътува до него до края на септември, че дори и октомври“, каза тя.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил