Понеделник, 25 Яну 2021
    
Царево

Есенен туризъм стартира в община Царево

  06.09.2020 09:30  
Есенен туризъм стартира в община Царево

Рибният фестивал, Джорджуната и Паламудените дни приключват летния сезон

 

Георги РУСИНОВ

 

Фестивали и концерти по традиция винаги има и в община Царево. Те започват още през лятото и продължават през целия сезон. Повечето от тях вече се проведоха. Остават три от превърналите се в традиционни за морската община важни фестивала – Рибния и Джорджуна в Царево и Паламудените дни в Ахтопол.

„Основните акценти в лятото бяха артистичните фестивали, които се проведоха в Лозенец, Царево и останалите населени места в общината. Концерти имахме на всички морски сцени. Това, което предстои като най-значимо е Рибният фестивал и Джорджуната, която е типично царевски фестивал, предимно за местни хора. В Ахтопол ще се проведат и Паламудените дни. С всичко това ще приключим тазгодишния летен сезон“, коментира пред „Черноморски фар“ инж. Георги Лапчев – кмет на Община Царево.

Той поясни, че във връзка с епидемията от коронавирус всички разпоредби са били спазвани.

„Ще продължим да го правим и за предстоящите фестивали. Спазваме хигиена и хората са много внимателни. Виждам, че го правят, защото на този етап нямаме кой знае какви фрапиращи цифри. Продължаваме да сме едно от най-сигурните места“, категоричен бе градоначалникът.

За пръв път пред „Черноморски фар“ Лапчев разкри негова идея, която започва да реализира – в Царево стартират есенен туризъм.

„Имам предвид, че топлото време със сигурност ще продължи, но вече няма да е лято, а есен. Есенният туристически сезон не е свързан толкова с ходене на плаж, колкото с гастрономия и улов на паламуд и лефер. Това започва да се заражда като туристически дял и това е новата посока на Община Царево – ние ще развиваме есенен туризъм. Той ще бъде свързан с даването на възможност на туристите не толкова да ходят на плаж, а да ходят на риболов. Най-голямата акватория на държавата се намира при нас. Най-много места за ловене на риба имаме. Именно през есента е най-силен риболовът“, обясни той.

Според него тази година има и много паламуд и това привлича гости на града.

„Виждам, когато сутрин лодките влизат, че освен местни, има и много гости, които са дошли не да ходят на плаж, а за риба. Това започва да се превръща в един много интересен начин на удължаване или по-точно на създаване на съвсем нов вид сезон – есенен туризъм. Той ще е свързан с ядене, пиене и риболов. Даже и малко лов към края. Разбира се, че типично летните заведения ще затворят, но факт е, че ако успеем да разработим този нов продукт, който не е за подценяване, а именно лов, риболов и гастрономия, то ще се удължи и работата на ресторантите“, коментира Лапчев.

Идеята за есенен туризъм е негова и от известно време опитва да я лансира.

„Аз не откривам топлата вода, но виждам, че има много възможност това да се развие и ако бъде обединено и обобщено в един чисто нов туристически продукт ще е добре. В крайна сметка, тази част на държавата не е само море, а има и много други възможности, които да предложи. Аз вече виждам, че една голяма част от хората не идват само за плаж, а и за други удоволствия. Есенният туризъм естествено ще преминава под формата на уикенд туризма и ще е свързан с по-кратки удоволствия – ходене по ресторанти, обикаляне по красиви места, риболов. Морските ни градове изобщо не са за подценяване и съвсем спокойно така можем да откараме до зимата. Основните хобита като лов и риболов е тема, която съвсем спокойно може да бъде предлагана като туристически пакет. Времето обикновено е хубаво и подходящо за по-лежерни културни събития и вкусната риба, която ядеш на морето, а още по-вкусна и ако си я хванеш“, завърши той.

 

Програма на Рибния фестивал

 

12:30 – DJ Парти
15:30 – Любителски велопоход Царево – Лозенец – Царево
17:00 – Кулинарно състезание / DJ Парти
(+/-) 17:50 – Откриване на фестивала от кмета на Царево инж. Георги Лапчев
Награждаване на победителите от велопохода Царево – Лозенец – Царево
Награждаване на участниците в регата „Георги Демирев” 2020
Награждаване на победителите от кулинарното състезание
(+/-) 18:00 – Кулинарно шоу с Ути Бъчваров
19:00 - Alien Grace
20:00 – Дара
21:00 – PIF
22:20 – Фойерверки
22:30 – Гого Лидаки


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил