Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

В региона: Търсят се учители по физическо, химия и екология

  05.09.2020 17:47  
В региона: Търсят се учители по физическо, химия и екология

Дона МИТЕВА

Преди старта на учебната година търсенето на учители  по различните предмети продължава. Сред най-търсените специалисти тази година в Бургаски регион са учителите по физическо възпитание и спорт. Има свободни места и по биология, химия, физика, опазване на околната среда. Търсят се лектори и по езиците, изобразително изкуство и хореография.

Само в последните няколко дни са пуснати обяви на страницата на Регионалното управление за учители по физическо в бургаските училища Немска езикова гимназия „Гьоте“, ОУ „Пейо Яворов“, СУ „Петко Росен“. Физкултурници се търсят също и за царевското училище „Никола Вапцаров“, в село Ръжица, Руен, а също и в Карагеоргиево търсят на лекторски учител по физическо.

Външни лектори се търсят и по езици в бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“ – испански и френски. В Камено също търсят учител по френски.

В различни комбинации  се търсят учители по география, биология, химия и опазване на околната среда в Черноморец, Ветрен, Карнобат, а също така в бургаските училища „Петко Росен“ и „Христо Ботев“.

Математици са нужни в гимназия „Гьоте“, в ПГРЕ „Раковски“, а също така и във вечерната гимназия на Бургас.

Учителската професия става все по-предпочитана от мнозина, заради заплатите, които непрекъснато се актуализират.

Между 15 и 16.1% да бъдат увеличени индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2021 година, предвижда Колективният трудов договор (КТД). Той бе подписан от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

От пресцентъра на Министерство на образованието уточняват, че така стартовата основна заплата за учител става 1260 лева. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лева, а на главните - 1350 лева. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лева, а заместник-директорите - 1420 лева.

Във връзка с пандемията и предвид факта, че учителското съсловие е твърде застаряващо и много са учителите, които излизат в пенсия,  търсенето на кадри е голямо. Има такива, които се преквалифицират. Говори се, че след лаборантите, които станаха учители по химия, идва ред на банкерите, които тръгват към професията на преподавател по математика. Основният мотив за преминаването в другата писта предимно е подобреното заплащане.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил