Неделя, 17 Яну 2021
    
Бизнес

Сушата забавя сеитбата на рапица

  05.09.2020 09:26  
Сушата забавя сеитбата на рапица

Дона МИТЕВА


Липсата на влага в почвата забавя сеитбата на рапица. На много места колегите са отчаяни и смятат да заличат тази култура от списъка си с предпочитаните, коментира Илия Проданов, зърнопроизводител и заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Липсата на влага в почвата в района пречи да засеем рапицата. Земята е прекалено суха и при разораване се кърти на големи буци. От една страна се трошат машините, а от друга семето на рапица, което е деликатно и ситно, попада на дълбоко и не може да покълне“, обяснява земеделецът.

По думите му в Бургаско се изчаква със сеитбата, а голяма част от колегите му дори не мислят да сеят тази маслодайна култура. Той самият я предпочита и предходни години голяма част от земята, която обработва бе засята с рапица. Тази есен също ще сее, разбира се по-малко, но не смята да се отказва от нея.

„Влагата е нужна, за да се постигне качествена обработка. Рапицата няма толкова кълняема енергия, с която да пробие буците. Нужна й е ситна обработка, за да остане на плитко семето и да поникне. Ако пък се изсипе дъжд, след като е засята, има опасност той да изрови семената и пак да не се постигне добра кълняемост“, обяснява зърнопроизводителят.

Маслодайната култура се пласира само в чужбина. Преработва се в биогориво. През юли цената на рапицата е била 735-740 лева за тон. Сега тя е паднала, а също така и износът почти е спрял.

„Надяваме се следващата седмица да има кораб, който да товарим с рапица. Цената обаче сега варира от  680 до 710 лева за тон. Спадът също е фактор, който демотивира колегите да не сеят тази култура“, обобщава младият фермер.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Николай Урумов, актьор: Моноспектакъл се прави от личности
  18.10.2020 14:42      

„Радват ме малките деца, които сега откриват света и започват да стават големи със