Вторник, 26 Яну 2021
    
Руен

В руенското село Добромир се молят за дъжд заради пресъхналия язовир Цонево

  31.08.2020 12:40  
В руенското село Добромир се молят за дъжд заради пресъхналия язовир Цонево

Михаил КОЛЕВ

 

В руенското село Добромир се молят за дъжд заради пресъхналия язовир Цонево. Един от най-големите водоеми у нас остана без вода и това създаде редица затруднения на местните жители, които се занимават със земеделие. Язовирът обхваща малка част от Бургаска област и тя е именно в землището на село Добромир.

Според кмета на населеното място Мехмед Смаил не трябва да се търси вина у никого, а до ситуацията се е стигнало заради това, че скоро не е паднала и капка дъжд.

„Река Луда Камчия край нашето село също е пресъхнала и оттам не се влива вода в язовира. Не приемам коментари, че „Цонево“ е бил източван и заради това сега е в това състояние или пък, че държавата и институциите не са си свършили работата. Срещу природата няма как да вървим. Трябва да отидем в църквите и джамиите, за да се молим за дъжд“, каза още той.

Кметът допълни, че въпреки затруденения, които изпитват местните земеделци, на този етап напрежение в селото няма.

Площта на язовир „Цонево“ е 17,3 km², а обемът му е 330 млн. m³. В експлоатация е от 1974 г. Мястото е сред предпочитаните за рибарите от цялата страна, както и за туристи, тъй като там се намира и скалният феномен Чудните скали.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил