Понеделник, 25 Яну 2021
    
Айтос

Патриотичен жест: Хирург дари портрети на Ботев и Левски, уникални икони и книги на Айтос

  30.08.2020 16:09  
Патриотичен жест: Хирург дари портрети на Ботев и Левски, уникални икони и книги на Айтос

Втората среща на вапцаровци с проф. Иван Гаврилов беше при кмета Васил Едрев

 

С две уникални икони и огромни портрети на Ботев и Левски влезе в Община Айтос на 17 август един от най-известните лекари у нас - хирургът проф. д-р Иван Гаврилов. Визитата на професора при кмета Васил Едрев беше много специална. Лекарят, който е известен със своето родолюбие и дарителска дейност, подари на Общината икона на свети Димитър, точно копие на иконата, пред олтара в айтоския храм.

На срещата с кмета, професорът беше заедно с директора на СУ „Никола Вапцаров" Ирина Вътева и с преподавателите, ръководители на отрядите „Млади възрожденци" Таня Миткова и Таня Петкова. Присъстваха и членове на детските отряди от СУ „Никола Вапцаров", които са вече „стари" приятели с професора, след една вълнуваща среща с него преди два месеца.

Освен да лекува, проф. Гаврилов е приел мисията да опази българската историческа памет, като вдъхва живот на останки от разрушени светини,  паметници и реликви. За този съвременен будител и патриот, бългаският дух е над всичко, затова дарява из цяла България икони, картини, финансови средства, книги. Убеден е, че това е начинът младото поколение на България да не забравя миналото и корените си.

Чрез кмета, проф. Гаврилов дари огромен портрет на Левски на Народно читалище „Васил Левски 1869" - Айтос. Един от най-въздействащите портрети на Христо Ботев пък, професорът беше донесъл като специален подарък за СУ „Христо Ботев" - Айтос.

Ще припомним, че връзката на проф. Гаврилов с Айтос са младите възрожденци на СУ „Никола Вапцаров". Научавайки за апостолската му дейност и любовта към историята, децата изпратили на професора кутия със символа „Бяла лястовица“, а вътре поставили писмо и снимки от редица свои родолюбиви инициативи.

Посланието трогнало родолюбеца и той решил лично да посети СУ „Никола Вапцаров“, за да се срещне с младите възрожденци и техните ръководители. На срещата в началото на месец юни т.г., проф. Гаврилов подари на децата книги уникати, единствени по рода си издания, исторически карти, календар и най-новия географски атлас. Голямата изненада, която професорът поднесе на вапцаровци беше двуметров портрет на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Имаше и друга награда за младите отряди - еднодневна екскурзия до историческата част на Букурещ.

През август т.г., подаръкът за СУ „Никола Вапцаров" беше особено ценен. В годината, в която Българската православна църква отбеляза 150-годишнината на Българската екзархия, Вапцаровци получиха скъп дар - иконно изображение на  „Света Богородица със светите братя Кирил и Методий“ от Желязната черква „Свети Стефан“ в Истанбул, осветена от Екзарх Йосиф I Български на 8 септември 1898 година.

Разговорът за българските старини и българската история в кабинета на кмета беше изключително интересен. Проф. Гаврилов разказа за срещите си в страната, за картата на България, която неговата майка бродира, за необходимостта от патриотичен плам във всяка българска инициатива и за обединението, което винаги ни е правило по-силни.

Кметът Васил Едрев и директорът на СУ „Никола Вапцаров" Ирина Вътева благодариха за дарените на Айтос портрети, икони и книги. Градоначалникът изпрати проф. Иван Гаврилов с думите: „Срещите с Вас са празник на българския дух и вяра. Благодаря Ви от името на айтозлии, винаги сте добре дошъл в Айтос".

НП


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил