Четвъртък, 22 Oct 2020
    
Бургас Спорт

Невероятен Цанко Цанков донесе световен рекорд по безапелационен начин

  23.08.2020 09:08  
Невероятен Цанко Цанков донесе световен рекорд по безапелационен начин

50 километра и 600 метра! Това е новият световен рекорд  за непрекъснато 12-часово плуване в 50-метров басейн, а зад него стоят имената на Цанко Цанков и Бургас.

Младият плувец не само изпълни целта си да подобри постижението от 41 200 метра на словенеца Мартин Стрел от 1998 година, но го направи по безапелационен начин. Той преплува това разстояние 2 часа и 12 минути преди изтичането на времето от 12 часа.

Началната сирена на плувния маратон прозвуча още в 07:30 часа сутринта. Въпреки ранния час почитатели на спорта и приятели на бургаския плувец се събраха на басейна в комплекс "Флора".

Горещината и слънцето не попречиха на Цанко Цанков в устрема му към успешния финал, като той поддържаше постоянно време при преодоляването на дължините.

В следобедните часове бургазлии изпълниха до краен предел зрителските места в плувен комплекс "Флора", за да аплодират своя любимец.

На плувното шоу присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, кметът Димитър Николов, зам.-кметът Диана Саватева, общински съветници и спортни деятели.

"Цанко е герой! Вярвахме в него от самото начало, още с първия опит да преплува Бургаския залив. Гордеем се с него, той е бургазлия със силен дух и му пожелавам много кураж, смелост и още нови успехи", каза кметът Димитър Николов.

"Благодаря на всички хора, които ме подкрепяха през цялото време. Това беше много важно за мен, за да постигна този успех. Благодаря  на Община Бургас и кмета Димитър Николов за подкрепата и съдействието", каза след финала на плувния маратон Цанко Цанков.

Повече от 200 деца от всички бургаски плувни клубове станаха съпричастни към маратона, като плуваха паралелно в съседните коридори на басейн "Флора". За еуфорията на спортния празник допринесе и Бургаският духов оркестър, който изпълни популярни мелодии.

 

 


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Красимир и Мария Слабакови – художници:Фазаново е нашата носталгия
  20.10.2020 15:18      

Хлябът ни не е предназначен за препродаване, той е направен за споделяне. Това, което се споделя чрез него не е насъщният, а добротата