Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес Общество

Учители ще борят стреса с лечебни бани

  19.08.2020 16:55  
Учители ще борят стреса с лечебни бани

Нова програма  ще се бори със стреса при преподавателите. Учителите ще могат да ползват около 30 бази, голяма част от които са балнеохотели.

Част от разходите за рехабилитация и профилактика на преподавателите, които са подложени на огромен стрес на работното си място, ще бъдат поети от МОН.

За това са се договорили просветното министерство, НОИ и работодателските организации след 3 години преговори, съобщи за “Труд” председателят на Синдикат “Образование” Юлиян Петров.

В края на миналата година първото национално представително проучване за диагностика на синдрома на прегаряне (бърнаут) при педагогическите специалисти у нас показа, че 9 от 10 учители са подложени на огромен стрес.

В началото от нея вероятно ще могат да се възползват 5000 учители.

“Няма как всички за една година да отидат на рехабилитация, ще има график, вероятно 5000 учители на година ще мога да се възползват и по-нататък се надявам да се увеличи този брой. Когато един учител отива на рехабилитация, която струва 600 лева, например, в момента НОИ поема 300. А сега предстои да се уточни от останалите 300 лева каква част ще поеме МОН, вероятно до 150 лева”, обясни Петров.

По думите му всъщност така учителят ще получава още допълнителни средства конкретно за рехабилитация и той ще ги взима при проведена такава. Преподавателите ще могат да избират от около 30 почивни бази в цялата страна, които работят по програмата на НОИ за възстановете здравето в хотелите на “Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД.

“Новата национална програма е много важна стъпка в правилната посока за защита на учителския труд, по отношение на превенцията от бърнаут ефекта и изхабяването, за да могат учителите да бъдат по-полезни. Надявам се да продължим с други компесаторни механизми. Това е първият, който е традиционен в Европа”, посочи още председателят на Синдикат “Образование”.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил