Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес Общество Руен Сунгурларе

26 селища в Бургаско са на воден режим

  16.08.2020 12:06  
26 селища в Бургаско са на воден режим

Ина ПЕТРОВА

Невижданата суша тази година остави 26 селища в Бургаско на воден режим в разгара на лятото. Селата са в общо 8 общини, като най-много има в Карнобатско, Руенско и Сунгурларско.

Според експерти нормален дъжд у нас не е валял от две години. Това основно се отразява на селищата с местни водоизточници. Равносметката на ВиК-дружеството в Бургас показва, че към момента воден режим е въведен в 8 села в Карнобатско, 7 в Руенско, 6 в Сунгурларско, останалите са единични в общините Созопол, Царево, Несебър, Поморие и Средец.

В засегнатите селища са спуснати заповеди питейната вода да се ползва разумно и да не се поливат земеделски насаждения. Ограниченията обаче не навсякъде се спазват.

„Това е под контрола на местните общини. Ние препоръчваме тази вода да се използва за миене и къпане от хората, но не и за поливане на земеделски култури. Хората нарушават тази наредба, поливат домати, краставици, пипер, а не достига вода за елементарни нужди“, пояснява говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров. По думите му, при получени сигнали вземат мерки и злоупотребяващите се глобяват. По-големият проблем в случая е, че подобни акции водят до това, че съселяните им остават на сухо.

Как се живее без постоянна вода? В карнобатското село Железник казват, че са свикнали, защото и минали лета са били на режим. Захранват се от местен водоизточник, който сега е с много малък дебит. Затова в селото се редуват – ако днес едната половина на селото има вода, другата няма и обратно. „И преди е имало засушаване, но тази година е страшно. От месец май въобще не е валяло, капка дъжд не е паднала. Затова и капацитетът е паднал. Като дойде водата, хората си знаят, наливат водичка и така“, казва кметицата Гергана Пенева. Всеки отглеждал в дворовете си зеленчуци, поливало се, но според Пенева, било с мярка.

От 5-6 години в селото има нов водоизточник, който отчасти решил водния им проблем. „Ако не беше той, да нямаме и капка питейна вода. Сега чакаме дъжд и се молим за добри зими със сняг“, надява се кметицата.

В близкото село Сърнево също са на режим. Засега по модела през деня има, вечер се спира. Но кметицата Гергана Кирова смята да промени схемата. „Колкото повече време е спряна водата, толкова повече дебит се събира. Затова сега ще пробваме минимум 24 часа да бъде спряна, а после 2 дни да имаме вода“, обяснява Кирова и допълни, че тази седмица ще пусне докладна записка по въпроса.

Водата в Сърнево е гравитачна, с малък дебит, който не задоволява нуждите на селото. „Реки, дерета наоколо са пресъхнали, всичко в градините е пресъхнало“, казва кметицата. Някои недоволствали от режима и въпреки ограничението поливали зеленчуците в дворовете. Освен това тарикати пък пускали главния кран за водата в селото, след като кметицата го спирала. От кметството замислят разговор с ВиК да се ограничи достъпът на външни лица до съоръжението.

Успокояващото е, че въпреки засушаването, язовир „Камчия“ засега има достатъчно вода, която ще стигне до февруари. Ако паднат и така чаканите дъждове, а зимата е по-снежна, прогнозата ще е още по-оптимистична.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил