Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Басейнова дирекция - Варна извърши 353 проверки през юли

  13.08.2020 15:32  
Басейнова дирекция - Варна извърши 353 проверки през юли

Експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) – Варна извършиха през юли общо 353 контролни проверки - 173 извънредни проверки по 22 жалби и сигнали,  103  проверки за проводимостта на речните легла (от които 33 са проверките за проводимост на речни участъци), а останалите 70 са за проводимост до 500 м след язовирната стена.

За констатирани административни нарушения на Закона за водите са съставени 12 акта, от които два са за неизпълнение на дадени предписания при предходни проверки, съобщават от институцията.

От такси за осъществено право на използване на водите, предоставено с разрешително по реда на Закона за водите, са събрани суми в размер на 219 876,78 лв., от които 52 929,32 лв. събрани чрез НАП от  „Водоснабдяване и канализация - Добрич“ АД.

От директора на БДЧР са издадени 10 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени глоби/имуществени санкции по Закона за водите в общ размер на  6500 лв.

Най-честите нарушения са: водовземане без разрешително,  изграждане на кладенец за собствени потребности без уведомление до БДЧР, неизпълнение на предписания, непредставени данни в БДЧР от собствен мониторинг и др.

БДЧР напомня, че фирми и граждани, собственици на кладенци, сондажи, герани и каптирани извори, могат до 27 ноември 2020 г. да регистрират водовземните съоръжения в имота си в Басейнова дирекция. Водовземни съоръжения, които не са регистрирани, не могат да бъдат ползвани.

Изграждането на водовземни съоръжения без разрешително по смисъла на Закона за водите е престъпление съгласно Наказателния кодекс. При установяването на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след 27 ноември 2020 г. същите се ликвидират за сметка на собственика им, който носи и наказателна отговорност за това престъпление.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил