Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

От родителска асоциация настояват за избор между присъствено и дистанционно обучение за новата учебна година

  12.08.2020 14:52  
От родителска асоциация настояват за избор между присъствено и дистанционно обучение за новата учебна година

Дона МИТЕВА

От Асоциация Родители настояват за избор между присъствено и дистанционно обучение в писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Разбираме усилията на Министерството на образованието и науката да стартира учебната 2020/21 г. присъствено при максимално спазване на мерките за безопасност в условията на пандемия от коронавирус. От друга страна всички знаем, че има деца и семейства, за които контактът с големи групи хора – както е неизбежно при присъствено обучение – крие повишен риск за живота и здравето поради специфики на здравния статус на самото дете или на членове на неговото семейство. Има и родители, които са силно притеснени като цяло от рисковете на присъствените занятия в контекста на епидемичната ситуация и настояват за дистанционна форма на обучение за своите деца“, пишат от Асоциацията. И предлагат на просветното министерство да създаде организация на учебния процес, която да позволява на родителите избор между присъствено и дистанционно обучение.

„Учители, които са в по-голям риск поради здравния си статус, биха могли да водят дистанционните класове, като в случая географското положение на децата и преподавателите може да бъде и без значение и паралелки да се формират с деца от различни училища. Организацията на такива класове може да бъде и централизирана на ниво РУО или МОН, така че да не поставя училищата в затруднение да организират паралелен учебен процес само за няколко деца, чиито родители са избрали дистанционната форма. Такъв подход ще намали натоварването върху учителите в класните стаи, за които е практически невъзможно да водят едновременно присъствен и дистанционен учебен процес“, се казва още в писмото.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил