Понеделник, 25 Яну 2021
    
Крими

Симеон, който спаси петима от удавяне на Силистар: Не се изплаших, мислех единствено как да извадим хората от морето

  12.08.2020 13:28  
Симеон, който спаси петима от удавяне на Силистар: Не се изплаших, мислех единствено как да извадим хората от морето

Михаил КОЛЕВ

 

Не се изплаших, единствено мислех как да извадим хората от морето. Изобщо не изпитах страх в онзи момент Това заяви пред вестник „Черноморски фар“ Симеон Петров, който на 24 юли, заедно със свой приятел, успяха да спасят петима души, сред които две деца, от удавяне на плажната ивица „Силистар“. Случаят придоби широк отзвук едва преди дни.

Във въпросния юлски ден спасителят от Казанлък вижда как бурното море повлича навътре летовниците от Стара Загора, които са се хванали за ръце, в опит да се спасят. Без да се колебае се гмурка във водата, за да им окаже помощ. Заедно с него влиза и приятелят му Папи, който е сърфист.

„Нямах време да сложа въжето, хванах буйовете и тръгнах да ги спасявам. Моят приятел се включи със своя сърф и ако не беше той поне двама-трима души щяха да загинат. В момента, в който достигнахме до тях, въпросното семейство си изпуснаха ръцете и взеха да се давят. Слава Богу бяхме близо и ги спасихме“, казва още 23-годишното момче.

Спасителят добавя, че плажната ивица „Силистар“ може и да е една от най-красивите по родното Черноморие, но плажът там си остава най-опасният. Припомня и един тежък инцидент с фатален край от лятото на 2008 година, отново на същото място, когато вълна събаря момиче от скала, след нея скачат три момчета, за да я спасят, но накрая всички намират смъртта си в морето. На мястото бива поставена плоча в памет на четирите жертви.

„Но сега тези хора изкараха голям късмет, че с Папи реагирахме бързо, а и имахме сърф със себе си“, добавя спасителят.

Той споделя, че очите му са се насълзили, когато е чул аплодисментите от хората на брега. Не иска да се оприличава на герой, защото не смята, че той е човекът, който може да каже дали наистина е такъв. Но пък е категоричен, че за герой може да бъде определен неговият приятел Папи. Не желае и да получава каквито и да е било благодарности, защото действа на принципа - „Направи добро и го хвърли в морето“. След героичната си постъпка от 24 юли той получава множество поздравления и до днес.

„В цялата онази драматична ситуация всичко се получи както трябва, за да може да се избегне смъртен случай. За първа година съм спасител и това бе моето бойно кръщене. До момента през лятото имах само един по-тежък случай, с една жена, която морето завлече навътре, но тя не се давеше и успях да я измъкна по-лесно на брега“, казва Симеон Петров.

Апелът му към всички плажуващи е да бъдат изключително внимателни, да не надценяват своите възможности и най-вече да следват инструкциите на спасителите, защото освен собствения си живот, рискуват и този на хората по постовете.

Извън призванието да спасява хора в морето Симеон се занимава активно със смесени бойни изкуства. Именно там той иска да се развива за в бъдеще, като се очаква на по-късен етап да подпише и първия си професионален договор. Голямата му страст е бойното самбо и смята да запише висше образование в Русия, за да се в любимия му спорт.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил