Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

Училищата и детските градини ще избират доставчиците на ток сами

  07.08.2020 16:15  
Училищата и детските градини ще избират доставчиците на ток сами

От 1 октомври 2020 г. небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа - ниско напрежение, трябва да излязат на свободния пазар. Това са училища, държавни и общински институции, търговски дружества, предприятия и други, напомнят от Община Бургас.

Учебните и детските заведения ще купуват електроенергия от свободния пазар на ток от октомври. Това  се предвижда след промените в Закона за енергетиката. Всички небитови клиенти, които към настоящия момент се снабдяват с електроенергия по регулирани цени, трябва да сключат договор с търговец за доставка при оптимални за тях условия. Директорите на учебните и детски заведения трябва да проведат процедура за избор на доставчик, се казва в писмо на министър Теменужка Петкова до областните управители, с което вече са запознати и директорите на училища и детски градини.

Дава се преходен период до 30 юни 2021 година. До тази дата потребителите ще могат да останат при досегашния краен снабдител, но в качеството му на търговец на електрическа енергия на свободния пазар, подписвайки нов договор с него.

Комисията по енергийно и водно регулиране ще създаде платформа, на която ще се публикуват ежемесечно оферти на всички търговци на ток.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил