Вторник, 26 Яну 2021
    
Спорт

Цанко Цанков започна най-важната си тренировка преди опита за рекорд (СНИМКИ)

  07.08.2020 10:50  
Цанко Цанков започна най-важната си тренировка преди опита за рекорд (СНИМКИ)

Михаил КОЛЕВ

 

Плувецът Цанко Цанков провежда днес своята най-важна и тежка тренировка преди опита му за рекорд. В днешния ден на басейн „Флората“ бургазлията ще плува в продължение на шест часа без прекъсване. Двойно повече – 12 часа без прекъсване ще плува той на 22 август, отново на същото място, опитвайки се да постави световен рекорд за най-продължително плуване на 50-метров басейн. Досегашният световен рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн принадлежи на Мартин Стрел. Словенецът е изминал за това време 41 200 метра през 1998 година в Женева, Швейцария. По-особеното в случая е, че рекордът на Стрел е поставен в закрит басейн, докато Цанко ще плува в открито съоръжение. В тези условия влиянието на слънцето и топлината са много голям утежняващ фактор за един такъв рекорд, тъй като създава доста по-голяма умора.

Идеята за сегашния опит за рекорд на Цанко се е зародила като естествено продължение след миналогодишния успех, който плувецът успя да постигне през юли в Черно море. Тогава той стана първият човек, преплувал Бургаския залив и единственият до момента, който е изминал с плуване подобно разстояние (44, 7км) в акваторията на всички шест черноморски държави.

„Тази година, съвместно с Община Бургас и моя екип, избрахме да организираме събитие в басейн, за да може да се доближим до много повече хора. Подготовката е много тежка, на ден тренирам по 4-5 часа само на „Флората“, между 90-100 км на седмица. Днешното плуване ще ми даде много точна представа какви са моите възможности, за да подобря световния рекорд“, каза още плувецът.

Цанков ще приема на всеки 20-30 минути специална електролитна напитка, която съдържа витамини, минерални соли, електролити, микроелементи, които съдържат много жизненонеобходими. При хранителния режим по време на подготовката си Цанко е наблегнал основно на въглехидрати.

Той добави, че в момента се водят разговори с администрацията на Рекордите на Гинес, които също са изявили желание да отразят рекорда, ако той се случи. Както при първия си рекорд миналата година, така и на 22 август, бургазлията ще носи на ръката своето кръстче, което да му послужи за закрила и да му донесе успех.

За да подкрепи днес Цанков бе дошла и неговата майка Кармен. Тя заяви, че се радва, че в главата на сина й винаги има нещо ново като идея.

„Едното идва, минава, после следва другото. При него това си е по рождение. Много трудно човек може да промени нещо, основното идва от гена. Той беше доста палаво дете и трябваше да ми намеря занимание, за да си изразходва енергията. Имах приятелка, която се занимаваше с плуване, записах го при нея и така потръгнаха нещата, някак спонтанно“, каза Цанкова.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил