Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Култура

Показаха в изложба останалите предложения за лого на Бургас (ГАЛЕРИЯ СНИМКИ)

  03.08.2020 20:18  
Показаха в изложба останалите предложения за лого на Бургас (ГАЛЕРИЯ СНИМКИ)

Георги РУСИНОВ

 

Над 100 от всички предложения за лого на Бургас бяха показани тази вечер. Те бяха изложени в зала „Георги Баев“ на Морското казино, където бяха разгледани от бургазлии. 54 бяха всички автори, които се включиха в конкурса на общината. Накрая обаче бе избран проектът на софиянката Невена Колева.

Пред „Черноморски фар“ тя заяви, че не е очаквала това, но е доволна. Според нея логото й изразява най-важното за Бургас и това, с което всички го свързват – морето и артистичността.

Заместник-кметът Диана Саватева благодари на присъстващите, както и на всички които са се включли в конкурса. Според нея предложенията са били изключително добри, но е трябвало да бъде избрано само едно лого. Тя обаче отправи покана към бургаския бизнес да се запознае с концепциите на останалите автори и някои от тях да бъдат ползвани в различни кампании и събития. Пред наш репортер Саватева държеше да обясни, че трябва да се прави разлика между герба на Бургас и туристическия бранд.

А графиките на останалите автори включват много от символите на Бургас – Моста, Фара, котви, гларуси и други неща на морска тематика. Заради изключителния интерес и многото участници журито реши да даде две съпътстващи награди. Поощрени бяха проектите на ФОРМС“ /K2Q/ – Бургас и на Иван Манолов.

Председателят на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев сподели пред „Черноморски фар“, че изборът на журито, от което той бе част, не е бил никак лесен. Първо, защото подадените материали са били много и второ, защото е имало много добри предложения. В крайна сметка обаче той смята, че всичко е било абсолютно прозрачно и че избраното лого е спечелило заслужено.

Живко Табаков и Соня Енилова бяха на мнение, че изборът е абсолютно справедлив и логото ще представлява един добър туристически бранд на Бургас. От тук нататък той ще се появява на афишите и плакатите за събитията от културната програма на Бургас, тематичните уикенди. В продажба са пуснати и всякакви артикули за туристите, които ще отнесат част от Бургас със себе си.

Главен асистент Ненко Атанасов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ – НХА също заяви, че логото е подходящо и в духа на Бургас. Той бе уверен, че дори и да има хора, които сега не го харесват, то с времето ще го приемат за част от Бургас.

На изложбата присъстваха още председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова, шефът на отдел „Туристически политики и дейности“ Радовеста Стюърт, директорът на дирекция „Култура и връзки с обществеността“ Весела Йорданова, главният художник на Община Бургас Николай Дубаров, главният архитект на Община Бургас арх. Емил Бурулянов и други.

 

Подробен материал по темата с новото лого, както и различни мнения очаквайте в петъчния брой на „Черноморски фар“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил