Вторник, 29 Сеп 2020
    
Бизнес

Бавят изплащането на рентите

  03.08.2020 16:48  
Бавят изплащането на рентите

Дона МИТЕВА

Бави се изплащането на рентите. В региона на повечето места вече са уточнени сумите, които арендаторите ще изплащат на собствениците на земя. Моментът на изчакване идва от това, че слабите, почти никакви добиви, не дават възможност на зърнопроизводителите да разполагат с парите, които да разпределят към гражданите. А и никой не желае да изплати пръв, да не би колегите му  да се отметнат от обещаните пари.

„Основната причина за забавянето на изплащането е, че  в нашия регион няма приходи от пшеницата и ечемика. Някои от колегите чакат прибирането и продажбата на реколтата от слънчоглед. Това, което знам от колеги е, че в землището на Айтос рентата ще бъде между 20 – 22 лева, в землищата на Бургас и Камено 35 – 40 лева за декар“, коментира Илия Проданов.

На много места в Бургаско няма приходи от пшеницата заради сушата, има ожънато колкото за семе за следващата година. Не е добро положението и с ечемика.

За да се плати рентата трябва да се посегне на готови пари. На места зърнопроизводителите дори ще теглят кредити, за да платят договорираната рента, предвиждат от бранша. Очаква се на места и тя да бъде редуцирана.

Средно по 49 лева на декар са получили собствениците на земя у нас през изминалата стопанска година, сочат данни от статистиката.

Добричка област държи първенството – там средната рента през миналата 2019 година е била 87 лева, показва изследване на статистическия институт. Средно по 36 лева на декар са получили миналата година собствениците на земя в област Бургас.  


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Мнения
Добринка Николова: Меден рудник има всички дадености, за да бъде отделен град
  28.09.2020 16:58      

През тази година най-големият бургаски комплекс „Меден рудник” отбелязва своята с