Понеделник, 25 Яну 2021
    
Любопитно

Екатерина Коцева: Ароматните свещи са труден занаят, който тепърва навлиза в България

  02.08.2020 17:00  
Екатерина Коцева: Ароматните свещи са труден занаят, който тепърва навлиза в България

Михаил КОЛЕВ

 

Изработката на ароматни свещи е все още непознато поприще за широката общественост в България. Реално погледнато, в страната ни няма стари майстори, от които можеш да крадеш занаят и да приложиш наученото. Един от хората, който е избрал да се занимава с това, тръгвайки от нулата, е Екатерина Коцева от Габрово, която представи на няколко пъти досега през тази година в Бургас своите интересни и направени от сърце творения.

Първоначално започнала с идеята това да й е хоби, но с времето направата на свещите се превръща в неин начин на живот и професия. Седма година не спира да изработва от свещите, като прави абсолютно всичко на ръка – леене, декориране, рисуване. Започва съвсем импулсивно и с времето решава, че това е нейното призвание и решава да го развива, като впоследствие му се отдава и до ден-днешен.

„Това е моето призвание, въпреки че е много е труден занаят. Няма занаятчии, стари майстори в България, при които може да се отиде и да се научи нещо. Всичко, което съм постигнала дотук, съм успяла да го направя абсолютно сама, да намеря информация и да се развивам, самоук талант съм. Основните ми източници са Интернет и тематична литература, от която съм черпила знания“, казва Коцева пред вестник „Черноморски фар“.

Използва най-висок клас материали – парафинът е 100% чист, той се прилага за хранително-вкусовата промишленост. Ароматите са френски, ухаят невероятно много дълго време, не е нужно свещта да бъде запалена, за да се усеща, казва тя.

„Благодарение на моя усет за красивото и към естетиката, това ме запали и ми даде възможност да пресъздавам и създавам красота в различни серии, в комбинация с аромати. Основно правя свещи в цветни композиции, парфюми – като люляк, фрезия, комбинация от много други“.

Продуктите на Коцева могат да бъдат видени и закупени от собствените й щандове в София, както и по най-различни базари из страната, на какъвто за пореден път се бе явила тя и в Бургас.

Работим отдавна в Бургас, имаме наши клиенти, пред които сме се доказали. „Всяка година сме тук, на „Флората“, както и в единия от моловете. Любим град, любимо място, с любими хора“.

Самият процес на работа е трудоемък. Материалът се взима в насипно състояние, подгрява се на определена температура. Започва се след това наливане на няколко пласта, трудно се работи и отнема доста време.

Този занаят не е широко разпространен в България, но пък Екатерина е на мнение, че е занаят, който има бъдеще, защото хората вече виждат какво става в целия свят и започват да прилагат тази култура и у нас.

„Все още тук я нямаме тази култура, както на Запад. Там хората постоянно живеят с аромата, с пламъка, уюта в дома си. Тук сега започваме да изграждаме подобна култура и смятам, че много бързо можем да ги достигнем“.

Според нея въпреки че „нашенецът все още не е запознат в детайли с направата на ароматни свещи, българинът цени труда, хората остават впечатлени, оценяват красотата, нашенецът има усет към красивото“, казва тя.

Не от всеки може да стане майстор, който да изработва подобни свещи. Затова се изисква най-вече креативност, а и човек трябва да бъде най-вече гъвкав, дори и финансово, за да може да се реализира. И най-вече – да си отдаден на това, с което си се захванал.

„Работила съм по 15 часа на ден, не съм ходила на почивка 6 години, за да го достигна това ниво. Тотално се бях отдала на това свое хоби. Нямаш избор, ако искаш да се развиваш. Има един период, в който трябва да се отдадеш изцяло, за да дойде моментът, в който този продукт да го знаят хората и да си успешен, да си разпознаваем“, добавя жената от Габрово.

От гледна точка на това дали можеш да си изкараш добри доходи от подобен бизнес Екатерина казва, че е напълно възможно и при нея едва сега започва да остава нещо, след като преди това седем години се е мъчила да намери баланса и да продължава напред.

Съвсем нормално цената на ароматните свещи, които са направени от естествени материали, е да бъде по-завишена от тези, които се продават в магазините по левче.

„Но всичко все пак опира до качеството. Хората казват: „Ей, тя много скъпа тази свещ. В магазините ги има за лев-два“. Там качеството и материалът са съвсем различни. Много са леки, пукат и текат и по това може да се разпознае дали една свещ е качествена или не. Освен че са много красиви и ароматни, основната функция на свещта е да гори – равно, чисто и да не пука, фитилът да е съобразен. Ароматната свещ е един продукт, създаден за модерния дом и човек. Хората са отворени да си ги купуват“.

А най-големият смисъл от всичко, което прави Екатерина, е, че има хора, които са всяка година на откритите базари и щандове при нея, за да си закупят отново от продукцията й, както и да изразят добрите си впечатления.

„Това е смисълът, колкото и да ни е трудно понякога. Но когато човек прави нещо красиво и за добро – винаги има резултат, трудът му се оценя и това му дава мотивация, за да продължава да се развива“, допълва Екатерина Коцева.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил