Михаил КОЛЕВ
Сериозен продължава да бъде и днес интересът към запозналият снощи Сладоледен фестивал в Бургас. В рамките на 4 дни (до 2 август, включително), бургазлии и гостите на града ще имат възможността да опитат нетрадиционни сладоледи и джелато, направени от местни производители. Те са позиционирани на Морска гара до Магазия 1.
Сред сладките изкушения най-голям интерес и внимание предизвика джелато от коноп, както и такъв с японската гъба умами шийтаке. Производителят Емил Георгиев разкрива, че джелатото от популярното растение, от което може да се добива и марихуана, е приготвено от конопено био брашно, мляко, млечна сметана и захар. Това са основните продуктите, другите са тайна, каза още джелатиерът. Тъй като няма опасност след употребата на конопеното джелато някой да се „напуши“ то дори и деца решиха да опитат от нетрадиционното сладко. Биреният сладолед също бе сред най-поръчваните от посетителите на фестивала – както от малки, така и от големи.
Днес в късния следобед се очаква на събитието да пристигне и участникът в „Master Chef” Николай Попов, който в рамките на няколко часа ще презентира как се прави сладолед с бургундска ванилия, изкушение от черен сладолед от манастирско мляко и активен въглен и лайм, като от гурме десерт под формата на тарталета с мус от бял шоколад, пудра и горски плодове и пудра от малини. За децата ще има приготвен на място специален комплимент от домашни фунийки със сорбе от къпина, а за възрастните – диня с краве сирене, като динята ще инфузирана с алкохолна напитка.