Вторник, 26 Яну 2021
    
Несебър Общество

Топчета палмово масло намериха експерти на плаж „Иракли“

  30.07.2020 11:06  
Топчета палмово масло намериха експерти на плаж „Иракли“

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР),  Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), представители на Община Несебър - кметство Обзор и ИА „Морска администрация“ извършиха съвместна проверка по подаден сигнал за наличие на мазни буци на плаж „Иракли“, получен на зеления телефон.

По време на проверката беше извършен обход на плаж „Иракли“ и прилежащата му ивица, който е със свободен достъп, не е отдаден на концесия и се стопанисва от Община Несебър. Не е установен брегови източник на замърсяване. При огледа е констатирано наличие на единични бройки полуразтопени мазни топчета, със специфичен мирис на мазнини, с големина около 1-3 см., изхвърлени от морето, за което на общината е направено предписание за почистване в двудневен срок.

Според информация на ИА „Морска администрация“, отчетеното замърсяване вероятно е от палмово масло, изхвърлено в морето в следствие на миене на кораби – продуктовози, разрешено от международните регулации при спазване на строго определени изисквания за отдалеченост от брега - извън 12-милната зона. Вероятно се касае за транзитно преминаващ кораб, тъй като в българските пристанища не се разтоварва в течно състояние подобен товар.

Експресните резултати на място регистрират незначителни отклонение по показателите разтворен кислород и наситеност.

При проверката е взета една водна проба от морето, която ще бъде анализирани в акредитирана Регионална лаборатория – Бургас и резултатите ще бъдат оповестени на електронната страница на БДЧР.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил