Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Общината ще търси алтернативи за Ченгене скеле

  28.07.2020 16:39  
Общината ще търси алтернативи за Ченгене скеле

Георги РУСИНОВ

 

Община Бургас ще търси алтернативи за Ченгене скеле. След като Общински съвет – Бургас отмени свое решение от 28 април, касаещо финансиране по ПУДООС, на практика то се изгуби. От ГЕРБ обясниха, че внасят докладна за отмяна заради общественото недоволство. Заместник-кметът инж. Чанка Коралска обясни пред журналисти, че преди време общината е нямала никаква собственост в целия парк „Росенец“.

„Веднъж улиците ни са прехвърлени от държавата от Министерски съвет – и за Росенец и за Отманли. От там се започва борбата с частните собственици, които не по наша воля са станали частни. Те са приватизирани от държавата. Всичко това е една голяма битка на администрацията. На хората, които са вложили достатъчно енергия и почти бяхме на ръба да подпишем договора за финансиране за етапа, който касае Ченгене скеле. За съжаление това, което трябва да представим като документ е, че са уредени и урегулирани всички територии, а ние сега имаме един технически проект, който не съответства на действащия ПУП. Говоря за този участък, който е от етап 2А в Росенец. Не можем да издадем разрешение за строеж, за да започне да се случва, а и няма кой да ни го финансира по този начин. Дали е европейски проекта, или някакво друго външно финансиране, има един списък с условия и набор от документи. Ако един документ липсва, този който кандидатства за финансиране се отстранява“, посочи Коралска.

Заместник-кметът обясни още, че техническият проект е бил изготвен преди да бъде приет Подробният устройствен план (ПУП).

„Паралелно това е процедура, която се прави почти постоянно, особено когато търсим финансиране от външни институции. Дори има специален ред по Закона за устройство на територията (ЗУТ) по чл.150, който дава такава възможност. Ние не сме го използвали, защото е трябвало решението, предвид неговата целесъобразност да се вземе от Общински съвет за урегулиране на територията, а не със заповед на кмета на общината, както повелява този член“, каза тя.

Коралска изказа съжалението си за това как са се развили нещата.

„Определени политически страсти надделяха и то може би не заради действията на администрацията, на Общински съвет, а заради действията на едни служители на НСО, които станаха причина всичко това да се възпламени. Но е важно да се знае и гражданите да го разберат – достъп със сегашния ПУП до бреговата ивица няма. Достъпът стига до частния имот и до държавния имот, но не и до самия плаж. Именно с този ПУП, който сега беше отменен, ако беше останал в сила, щеше да се изгради широка улица 9 метра, с паркинг за 50 места и безпрепятствен достъп до плажа“, уточни ресорният заместник-кмет.

Дали оттеглянето на докладната касае и Ченгене скеле, а не само Росенец, Коралска също внесе яснота.

„Етап 2А е само Росенец, но ние говорим за решаването на проблема с канализацията на един цялостен проект. Те затова са и различни етапи на този проект, който е свързан с агломерация „Отманли“, която включва цялата територия, включително и Ченгене скеле, Росенец и парковата зона. Изискванията на финансиращата институция е, че трябва с внесените технически проекти вече да се реши въпроса. Ченгене скеле е етап 3 от проекта. ПУП-а не включва Ченгене скеле, но финансирането включва и етап 2А и етап 3 и нещата са свързани. Съгласно изискванията за финансиране, решаването на екологичните проблеми в една територия не става на парче, а заедно, както е в случая с агломерацията“, обясни тя.

Обществената поръчка пък за изграждане на пречиствателна станция в Ченгене скеле сега ще пропадне.

„Разбира се, че ще търсим и друга алтернатива. Ние винаги го правим. Не се отказваме, както ви казах всичко това е стартирало през 2010-а и пак няма да се откажем. Жалко е просто. Имахме шанса тези пари да ги получим до края на тази година. Сега това няма да се случи. Процедурата, за която говори г-н Бачийски и която е стартирана по Закона за обществените поръчки и използваната възможност това да стане по условие до осигуряване на финансирането, всъщност по всяка вероятност няма да се стигне до сключване на договор, тъй като ние, за да стартираме и подпишем договор с изпълнителя, трябва да имаме подписан такъв за финансиране от финансиращата институция“, заяви Коралска.

Заместник-кметът обясни и че пречиствателните станции, които в момента се изграждат в Отманли не могат да поемат и Ченгене скеле.

„Техническото решение за тях беше много сложно заради терена. Част от нещата, които бяха направени с промяната на ПУП-а целяха да получим по-адекватно техническо решение. Няма как с една пречиствателна станция там“, каза тя.

Коралска е категорична, че общината няма да се откаже от проекта.

„Надявам се, че разумът ще надделее и всички тези политически страсти ще утихнат. Тогава ще седнем с всички общински съветници на масата и ще намерим най-доброто решение. Но пак казвам, ние нямаме собственост и затова трябва да се споразумяваме със собствениците, за да реализираме каквото и да било в тази територия. Имахме този шанс, имахме съгласието им, даваха ни още 1.61 кв. м. отгоре. Какво по-добро от това? Там собствениците са „Хермес Солар“, „Стрейтлайн“ и държавата“, завърши тя.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил