Вторник, 26 Яну 2021
    
Царево

Инж. Георги Лапчев: Сезонът ни започна още на Великден

  26.07.2020 17:24  
Инж. Георги Лапчев: Сезонът ни започна още на Великден

Нашенецът не почива в Царево, той си идва у дома, твърди кметът

 

Георги РУСИНОВ

 

„Винаги Община Царево е била таргет за българския турист. Той не отива на почивка в Царево, той си идва вкъщи. Това не са хора, които идват за пръв път. Те идват там, където знаят какво ще открият. Всяка година се очароват от нещо ново, което ще видят, затова и ние сериозно се грижим да има нови и интересни неща“. Това заяви пред медии кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев.

„Неведнъж съм казвал, че тази година за нас сезонът започна през април. COVID-19 наплаши едни хора, които така или иначе почиват в Царево. Те дойдоха и не си тръгнаха. Сега има повече хора, отколкото ние сме очаквали. Няма недоволни, има само усмихнати лица. Недоволните са тези, които получават отказ да се регистрират в хотел, защото няма празни места“, добави той.

Кметът е категоричен, че така ще е поне до средата на септември, ако ситуацията с коронавируса не се усложни.

„По някаква необяснима за мен причина за момента не се отразява на туризма. Напротив той по южното Черноморие протича нормално и ако продължава така ще се доближим до стойностите от миналата година. Има и чужденци, противно на приказките, че са само българи почиващите. Имаме чехи, украинци, поляци. Да, не са толкова колкото предните години, но ги има. Има и такива туристи, които са в категорията на отдавна забравили българското море. Аз лично съм най-доволен, че има такива хора, които идвайки в Царево си казват, че е много приятно и пак ще дойдат. Това е любимата реплика, която чувам“, заяви още Лапчев.

В общината имаше случаи на коронавирус и кметът обясни, че ситуацията се следи зорко, както и че има нотка на притеснение сред хората.

„Всички обаче говорят, че трябва да свикнем да живеем с тази зараза и това сякаш започва да се превръща във факт. Започват хората да свикват, не че се страхуват по-малко, но някак по-лесно преодоляваме поредната новина на такива случаи“, каза градоначалникът.

Бизнесът в Царево също в началото на сезона е бил притеснен от неизвестността.

„Той като, че ли сега се поуспокои. Работи по съвсем нови правила, защото условията го налагат, но бързо се напасна. Много бързо запълни всички ниши, които трябваше да се запълнят. Затова мисля, че за момента той успява по-добре тук, отколкото в други части на страната. Ако питате бизнеса сигурно ще ви кажат, че не е с темповете, които трябва и това е нормално – да искат повече и повече. Факт е, че няма чак такова недоволство и хората са доволни и на това, което се случва. Очакванията са надминати“, уточни Лапчев.

В никакъв случай Община Царево няма да се лиши от културната си програма, категоричен бе кметът.

„Знаете какъв е афинитета ми към културата. В момента тече Арт поток. Има много събития – четене на книги, презентации, кино на открито, спазвайки мерките. Надявам се да не се случат страшни събития през септември и ако всичко е наред ще има и Рибния фестивал и Джорджуна и всички онези събития, които сме предвидили. Община Царево не може да се лиши от културната си програма“, поясни той.

Шеговито Лапчев приключи с думите, че желанието му е сезонът да продължи до ноември.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил