Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

С подписка настояват за онлайн обучение и от септември

  20.07.2020 16:45  
С подписка настояват за онлайн обучение и от септември

Подписка в социалните мрежи настоява за онлайн обучение и следващата учебна година.

"Смятаме, че в условия на пандемия от непознат и опасен вирус най-правилното решение е обучението да продължи в онлайн формат. Разбираме трудностите, пред които са изправени и учители и ученици, разбираме, че на места е трудно реализуемо поради липсата на технически средства и съдействие на възрастните. Разбираме, че социалния контакт е важен за израстването на децата…Но животът и здравето на децата родителите, учителите, близките им, животът и здравето на всички е най-важно и главен приоритет на всички“, се казва в нея.

Основната цел на петицията е да обясни защо присъственото обучение в условия на пандемия и здравна криза е невъзможно и да се посочат мотивите против. А част от тях са:  Сградният фонд на училищата не е пригоден за осъществяване на реална физическа дистанция между децата. Повечето класове са с над 20 деца, което практически прави невъзможно спазване на дистанция; Практически е невъзможно, а и нездравословно децата да носят маска по 6-8 часа на ден; Часовете по физическо възпитание са свързани с тесни контакти, невъзможност за носене на маска; В междучасията е невъзможен контрола на учениците в пространствата извън класните стаи; Естеството на възрастта при децата определя и факта, че самите те не са в състояние да се пазят адекватно и да реагират правилно на реалната опасност от вируса. Тук е намесата на възрастните да регулират ситуацията, а това е възможно единствено и само при онлайн обучение;  В много от училищата няма топла вода;    Практически е невъзможна навременна дезинфекция на санитарните помещения; Учителите в прогимназиален и гимназиален курс на обучение са в постоянно движение между отделните класове;  В хладните и студени месеци е невъзможно проветряването на класните стаи;  Учителите ползват една учителска стая, в която има струпване на хора; Няма как да бъдат дезинфекцирани предметите, с които трябва да работят учители и ученици – учебни карти, дневници, писмени работи, топки и уреди за игра и т.н.

Посочват се също и важни мотиви, които са свързани със здравословното състояние на деца и учители, като например това, че много учители са с хронични заболявания и са на възраст, което ги поставя в риск, част от децата също имат хронични заболявания. В някои семейства на деца и учители също има близки с хронични и други сериозни заболявания, което поставя всички в риск.

Петицията няма политически нюанси, декларират нейните автори.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил