Петък, 14 Авг 2020
    
Култура Созопол

Проучват древна крайморска сграда в залива Свeти Стефан

  20.07.2020 13:08  
Проучват древна крайморска сграда в залива Свeти Стефан

Ина ПЕТРОВА

Крайморска сграда от началото на III век е разкрита при проучвания в залива Свети Стефан край Созопол. „Вероятно е античен талян, но това категорично могат да кажат проучвателите,  които в момента изследват тази археологическа структура“, каза директорът на Археологическия музей в града Димитър Недев.  

В момента на територията на Созопол работят екипи на Националния историческия музей и на бургаския музей. Въпреки че общината се намира в тежко финансово състояние, археологически проучвания това лято в района ще има по няколко направления. Разчита се на международно партньорство, на спасителни проучвания  и на субсидирано финансиране от страна на Министерството на културата.

Предстоят експедиции на остров Свети Иван, чийто екип ще се ръководи от  проф. Казимир  Попконстантинов. Предстои и проучване на древната металургия по билото на Меден рид. „Ще изследваме Малкото кале, над блатото Ропотамо. То е проучвано през 70-те години, очакваме още множество артефакти и важни исторически свидетелства за траките по Меден рид“, посочи Недев. Там се очаква да се включат специалисти от музей „Лувър“.

Есента отново екипите ще насочат своето внимание към римския некропол в областта на провлака. Историците припомнят изключително интересни находки от там миналата година– римски мазила и парфюми, съхранени повече от 1800 години.


Анкета

Трябва ли и за в бъдеще да има плажове с безплатни чадъри и шезлонги?


Резултати

Мнения

Мнения
Спахийски: Милионерите в БСП искат да отстранят Нинова
  06.08.2020 09:54      

Нито един от тези, които претендират за поста на Корнелия Нинова, няма харизмата на лидер. Така к