Понеделник, 25 Яну 2021
    
Спорт

Варненец спечели за втора поредна година плувния маратон от Острова до Моста

  18.07.2020 15:08  
Варненец спечели за втора поредна година плувния маратон от Острова до Моста

Михаил КОЛЕВ

 

Варненец спечели за втора поредна година маратона от остров Света Анастасия до Моста. 19-годишният Георги Цурев преплува разстоянието от 6400 метра за 1 час 18 минути и 13 секунди. Състетелят на плувен клуб „Астери” заяви пред вестник „Черноморски фар”, че е вярвал, че ще успее да повтори своя успех от миналата година.

„Имаше моменти, в които наистина ми беше много трудно, но трябваше психически да остана силен и да продължа напред. Не съм имал някаква по-специална подготовка за този маратон. Тренирах си нормално, както се готвя за състезанието в басейна. Няколко дни преди самия маратон моят треньор Динко Юкич ми даде по-различни наставления, относо плуването в морето и мисля, че те ми се отразиха много добре. Догодина пак бих участвал тук, тъй като маратонът е интересен и дълъг, много неща могат да се случат по време на плуването”,каза още първенецът.

С плуване той се занимава от 10 години. Преди това е тренирал футбол, но тъй като голяма част от неговите приятели тренират плуване, в последствие и той решава да се запише в този спорт. Плуването ми даде много и не съжалявам за своя избор, допълни той.

Общо 54 участници се впуснаха в надпреварата тази година. Сред тях бяха 8 жени, което е рекорд до момента. При дамите първа стана Василики Кадоглу, а от нежния пол имаше и две жени, които са с увреждания, но показаха воля и дух, успявайки да финишират. Сред участниците имаше и представител на американските военни, руснаци и украинци, живеещи постоянно в България. Най-възрастният плувец бе на 65 години, а най-младият – на 16. Голяма част от маратонците изразиха възхищението си от организацията и бяха категорични, че догодина отново ще бъдат част от спортното събитие.

Организаторите от община Бургас обмислят през 2021 година маратонът да бъде разделен на възрастови категории.

Специални гости на състезанието бяха посланикът на Сърбия в България - Н. Пр. Желко Йович, Владимир Крумов - зам.-областен управител на Областна администрация - Бургас, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева, общински съветници и спортисти.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил