Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

Цената на доматите скача, няма добиви

  18.07.2020 11:26  
Цената на доматите скача, няма добиви

Дона МИТЕВА

Цената на доматите тръгна нагоре, сочи справка на бургаската борса. Търговци и производители твърдят, че няма шашма. Тази година реколтата е слаба, жалват се те.

Докато цената на обичания за салата плод миналата седмица бе в диапазона от 1.30-1.60 лв., то за срядата тя е от 1.40 до 2.20 лв., като става дума за обикновения домат. Розовите домати, които принципно държат далеч по-висока цена, миналата седмица са се простирали в широкия ценови диапазон от 1.30 до 3.00 лева. Сега цената, на която се търгуват на борсата е от 1.40 до 3.40 лева.

Болест още по-време на цъфтежа е унищожила част от очакваната реколта. Към това се добавя и сушата в региона. „Въпреки че направихме всички пръскания, гледаме доматите както и предходни години – таза година не вървят. Дали е от семето, или от природата – не знам“, тюхка се производител.

Изгорели са вече доматите и в голяма част от личните градинки на бабите на село. Така че и те не могат да предлагат по някое едро доматче от истинските. По този начин секва и „спонсорството“ от домашните градини към трапезата на бургазлии и се налага те да купуват стоката.

Част от предприемчивите търговци на зеленчуци са си направили уговорка с производители от вътрешността на страната. На част от павилиончетата в бургаския квартал „Зорница“ се предлагат домати от Ловешкия край. В цената им влизат обаче и транспортните разходи. И докога ще има доставка от тези градини – не се знае.

За разлика от червения плод, краставиците, които през останалото време на годината държат нескромни цени, бележат спад. Цената им на едро е от 0.60 до 1.30 лв. за килограм, а корнишоните твърдо стоят на левче.

При плодовете цената на дините и пъпешите пада, за разлика от черешите, които вече са на привършване и започват да струват по-скъпо.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил