Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес Общество

Жътвата приключи, сбъднаха се мрачните прогнози

  17.07.2020 13:40  
Жътвата приключи, сбъднаха се мрачните прогнози

Жътвата тази година започна и завърши тихо. Без песни и танци по нивите и с лоши очаквания.

100% от пшеницата в региона на Карнобат, Камено, Сунгурларе и Бургас вече е ожъната. Средният добив е около 150 кг/декар за региона, но другата седмица ще излязат обобщените данни. Рапица има още малко декари неприбрани. Но като цяло жътвата приключи.

„Много от колегите са под този добив от 150 кг/ декар“, категоричен е Илия Проданов, който е зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. „В региона картината е много шарена. Дори в едно стопанство определени блокове дадоха добър добив, други - не. Само в Странджа добивите са хубави, но там площите са малко и не могат да компенсират ниския среден добив за областта. Защото при големите площи около Камено, Карнобат, Айтос и нагоре към Руен, добивите са трагични.  За жалост прогнозите, които давахме в началото на жътвата се сбъдват“, разказа Проданов.

При рапицата положението е малко по-добро, както и за ечемика, който е по-устойчив на суша. Средният добив е около 250 кг/декар за него. За рапицата добивът се очертава да е около 150 кг от декар, когато при нормални години той е достигал средно до 250 кг от декар. Изкупната цена на ечемика е 280 лева на тон. Хубавото при рапицата е това, че изкупната цена е висока – 720 лева на тон.

Пшеница в момента никой не продава и никой не купува. Макар предни години родните зърнопроизводители да са бързали да направят сделка и да изнесат от българското зърно преди Украйна, която е един от основните играчи на международните зърнени борси, да е прибрала реколтата си. Цената, която сега се дава за тон пшеница е 310 лева на тон.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил