Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас

Започна строителството на Студентския блок в Меден рудник

  15.07.2020 17:50  
Започна строителството на Студентския блок в Меден рудник

Георги РУСИНОВ

 

Строителството на Студентския блок в Меден рудник е започнало, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. В края на миналата година Община Бургас обяви обществената поръчка за строителството на новата социална сграда в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. Тя ще се намира в зона „Д“ на комплекса, над хипермаркет „Кауфланд“. Прогнозната стойност на проекта е 3 631 118.99 лева, без ДДС. Финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Социалната сграда ще е от пет секции – четири двуетажни и една триетажна, с капацитет от 47 апартамента. Сградата е проектирана с два типа секции – А и Б. В първата са предвидени едностайни и двустайни апартаменти, подходящи за хора с физически затруднения в придвижването. В документите по поръчката се посочва още, че достъпността е осигурена с асансьори до всички етажи.

Във втората секция са предвидени апартаменти за многодетни семейства. Тези секции ще са без асансьор. Апартаментите в сградата ще са три типа: едностайни тип „студио“ – 22 броя; двустайни жилища – 21 броя; тристайни жилища – 4 броя.

При промяна на инвестиционното намерение, в част от секции А3 и Б2 на две нива – полуподземен и първи етаж, са обособени помещения за нуждите на Кризисен център за деца и лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на насилие. Входът му е отделен от жилищните входове и е с достъп от обслужващата улица от югозапад. Достъпната среда за центъра е осигурена с асансьор, който едновременно ще обслужва живеещите в секция А3 и Кризисния център.

„За да се осигури безпрепятственото функциониране на двете отделни звена, е предвидено асансьорът да бъде с двустранно отваряне с контролиран достъп. За нуждите на Кризисния център в полуподземния етаж на двете секции са обособени: дневна с библиотека, перално помещение, стая за почивка на персонала, разливочна и санитарни помещения. На първия етаж са предвидени 5 стаи за настаняване на ползвателите на центъра, дневна за персонала, фоайе и приемна стая. В полуподземния етаж са разположени още перални помещения, складови и технически помещения към жилищната част и един апартамент“, се посочва в Техническата документация.

В сградата ще има още зала с компютри, с осигурен интернет достъп, телефон и други медии. Ще има и зала за събрания на живеещите в блока, стая за охраната, склад за съхранение на велосипеди и детски колички и санитарни помещения.

В полуподземното ниво на секции Б1, А1, А2 и А3 ще се намират жилища и общи помещения, които имат естествено осветление и директен достъп до дворното пространство в североизточната част на парцела. В секции Б1, А1 и А2 се предвижда разширение на асансьорната шахта. В документите по поръчката е посочено, че ориентировъчно в тези жилища могат да се настанят около 100-120 души. Общата застроена площ е 1037.14 кв.м, общата разгърната площ е 3505.77 кв.м, разгънатата застроена площ за актуване е 2881.48 кв.м. Общата площ на имота е 2393 кв.м, а плътността на застрояване – 43%. Озеленяването ще представлява 40% от площта на имота. Проектът е съобразен с нуждите на хора с увреждания и е осигурена подходяща достъпна среда. Ще има и 3 броя инвалидни паркоместа, които ще са в непосредствена близост до входовете на сградата.

Бъдещият блок придоби името студентски, заради това, че идеята е в него да се нанесат именно млади семейства висшисти, или студенти.

Заради този проект Наредбата за настаняване в общински жилища претърпя промени в мандата на предния Общински съвет. По европейския проект кандидатите ще бъдат оценявани по друг начин. От метода стана ясно, че с най-голям приоритет ще са млади семейства, висшисти и студенти. Така например висшистите ще получават 70 точки, което е максимумът. Тези със средно образование – 25, а с основно едва 15.

Студентите пък ще се възползват от новия критерий в Наредбата „заетост“. Те ще получават по 20 точки. От администрацията обясниха, че идеята на общината е да се помогне на младите и образовани хора, които да останат да работят тук със семействата си. Важно пояснение е, че старите критерии в Наредбата също остават. За новите се въвежда изцяло нова глава.

Идеята за изграждане на социални жилища в Меден рудник не е нова. Преди години обаче подобна инициатива се провали от страх, че в общинските жилища ще се нанесат роми. През 2012-а жителите на комплекса се вдигнаха на бунт.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил