Петък, 14 Авг 2020
    
Бизнес

Отделят дребномащабния риболов

  14.07.2020 14:21  
 Отделят дребномащабния риболов

Дона МИТЕВА

Есента се очаква промените в Закона за рибарство и аквакултури да станат факт. Предвижда се дребномащабният риболов да бъде отделен в нов раздел. Това е възможност той да се разграничи от промишления или т.нар. стопански  риболов. След дългогодишна съвместна работа между рибарите Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и земеделското министерство, на път е промените да се превърнат във факт.

„Промените в закона ще дадат възможност на хиляди рибари да се възползват от подпомагане чрез европейските програми. Премахва се една дългогодишна несправедливост, която не дава възможност над 1700 лодки (кораби) да се възползват от тези възможности. Дава се възможност да се запази изчезващия  вид обикновен риболовец, носител на традициите и истинските рибарски истории“, коментира доц. д-р Галин Николов, директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

По проектозакона определението за дребномащабен риболов гласи: „Дребномащабен крайбрежен риболов“ е стопанският риболов, извършван в териториалното море на Република България от риболовни кораби с обща дължина под 12 метра, които не са оборудвани с теглени риболовни уреди“.

Друга важна промяна е и предложението за въвеждане на билет за любителски риболов в Черно море. Чрез този билет Агенцията ще събира ясна статистика за видовете и количествата уловена риба.


Бургас
Екшън в езерото Вая
  23.05.2020 10:22      

Анкета

Трябва ли и за в бъдеще да има плажове с безплатни чадъри и шезлонги?


Резултати

Мнения

Мнения
Спахийски: Милионерите в БСП искат да отстранят Нинова
  06.08.2020 09:54      

Нито един от тези, които претендират за поста на Корнелия Нинова, няма харизмата на лидер. Така к