Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес

Отделят дребномащабния риболов

  14.07.2020 14:21  
 Отделят дребномащабния риболов

Дона МИТЕВА

Есента се очаква промените в Закона за рибарство и аквакултури да станат факт. Предвижда се дребномащабният риболов да бъде отделен в нов раздел. Това е възможност той да се разграничи от промишления или т.нар. стопански  риболов. След дългогодишна съвместна работа между рибарите Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и земеделското министерство, на път е промените да се превърнат във факт.

„Промените в закона ще дадат възможност на хиляди рибари да се възползват от подпомагане чрез европейските програми. Премахва се една дългогодишна несправедливост, която не дава възможност над 1700 лодки (кораби) да се възползват от тези възможности. Дава се възможност да се запази изчезващия  вид обикновен риболовец, носител на традициите и истинските рибарски истории“, коментира доц. д-р Галин Николов, директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

По проектозакона определението за дребномащабен риболов гласи: „Дребномащабен крайбрежен риболов“ е стопанският риболов, извършван в териториалното море на Република България от риболовни кораби с обща дължина под 12 метра, които не са оборудвани с теглени риболовни уреди“.

Друга важна промяна е и предложението за въвеждане на билет за любителски риболов в Черно море. Чрез този билет Агенцията ще събира ясна статистика за видовете и количествата уловена риба.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил