Сряда, 27 Яну 2021
    
Крими

Адвокатът на граничарите: Очаквам реакция от държавата

  13.07.2020 12:21  
Адвокатът на граничарите: Очаквам реакция от държавата

Георги РУСИНОВ

 

Адвокатът на четиримата граничари, издирвани от Турция с червена бюлетина на Интерпол – Росен Кожухаров коментира пред „Черноморски фар“, че очаква реакция от държавата по повод създалата се ситуация.

„Очаквам да има реакция на Външно министерство, на Министерство на правосъдието, на МВР, а защо не и на Върховна касационна прокуратура?“, заяви топ-юристът, който представлява Николай Костов, Живко Петков, Михаил Цонков и Николай Петков.

Ситуацията с червената бюлетина той по-скоро обяви като полицейска, отколкото юридическа.

„Затова ми е и по-любопитно колегите в МВР как биха отреагирали, ако постъпи при тях подобна бюлетина“, добави той.

Според него това, което е постановил сега съдът в Турция е първата част на една процедура, която предшества тази по искане за екстрадиция.

„Аз лично смятам, че това решение на съда в Кърклареле би трябвало да пристигне в България и след установяването на лицата да се пристъпи към същинското екстрадиционно производство, т.е. да се поиска екстрадирането им“, заяви още Кожухаров.

Запитан дали решението на Европейския съд по правата на човека няма да има тежест при искането на Турция до Интерпол, ‚юристът отговори, че ситуацията е деликатна.

„В момента поне по моя преценка би трябвало това решение да има своето място и би трябвало да бъде взето предвид. Тук се оплитат малко международно право, нашето право и турското право и казусът става доста сложен. През цялото време не се коментира проблемът по същество – дали те са виновни, или не, а коментираме странични работи – ще ги предадем ли, няма ли, ама какво е значението на това решение. Никъде не се коментира те извършили ли са престъпление“, поясни той.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил