Сряда, 27 Яну 2021
    
Крими

Българските граничари за издирването от Интерпол: Очевидно сме терористи

  13.07.2020 10:43  
Българските граничари за издирването от Интерпол: Очевидно сме терористи

Георги РУСИНОВ

 

Обвинените в убийството на турски рибар-бракониер български граничари са учудени от искането на турската страна за издирването им с червена бюлетина на Интерпол. Както „Черноморски фар“ вече съобщи в края на миналата седмица, Николай Костов, Живко Петков, Михаил Цонков и Николай Петков разбраха за това след съдебно решение в южната ни съседка.

Четиримата преминават през поредния ад вече дванадесета година. Случаят е от 2008-а. Цонков и останалите неведнъж изказаха надеждата си делото да бъде прекратено и сагата наистина да приключи. Разследване на военна прокуратура у нас установи, че няма извършено престъпление, становището им бе потвърдено през 2014 г. и от съда в Страсбург. Роднини на загиналия рибар Ялчин Ерджан обаче заведоха дело срещу четиримата ни граничари в Тежкия наказателен съд в Кърклареле.

Цонков и компания излязоха с изявление пред медиите относно случващото се и заявиха, че очакват в лицето на българската държава и всички институции този въпрос да се реши веднъж завинаги.

„Това, че имаме някакви уверения, че няма да ни предадат, нас лично това не ни устройва. Искаме да сме напълно оправдани и да се свалят всички обвинения от нас. Турският адвокат ни каза, че по закон в Турция червена бюлетина се издава само за обвинени в тероризъм. При положение, че на нас ни издават червена бюлетина какво да мислим? При предишни разговори с нашия адвокат той ни заяви, че по принцип не би трябвало да ни издадат такива бюлетини, защото не е толкова тежко обвинението“, коментираха те.

Николай Костов, който е ръководител на екипа през вече далечната 2008-а обясни, че не знаят как да тълкуват искането на Турция за издирването им.

„Оставаме затворници в собствената си държава. Нямаме правото да напускаме границите на България. Имаме уверението от нашата държава, че няма да ни предадат. В момента, в който отидем в чужда държава обаче, там имат пълното основание да ни задържат и предадат на Турция. Държавата досега ни е подкрепяла винаги и очакваме да препотвърди ангажиментите, които е поела пред нас преди години, защото това дело не е от вчера. Имаме уверението, че това ще се случи. Проблем е червеният бюлетин. Той за да бъде издаден трябва да мине през съдебната власт в Турция. От там да отиде в международните полицейски органи“, обясни той.

Четиримата изказаха благодарност на медиите, които толкова години следят и отразяват казуса им. Според тях делото в Турция е водено коректно, било е разгледано обстойно и за това не са предадени на съд.

На въпрос на „Черноморски фар“ дали се притесняват, че Интерпол ще изпълни искането от Турция, те отговориха:

„За това вече можем само да гадаем. Имаме поет ангажимент, че ще се проучи въпросът в детайли и в най-скоро време ще бъдем информирани. Нямаме основание да бъдем недоволни от защитата в Турция. Поддържаме връзка с нашия адвокат и смятаме, че той коректно си гледа работата. Всичко, което е внесъл в съда е съгласувано с нас“.

Следващото дело в южната ни съседка е насрочено за 2 февруари 2021-а.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил