Петък, 31 Дек 2021
    
Бизнес

Бургазлии луднаха по Малта

  27.10.2020 16:53  
Бургазлии луднаха по Малта

Дона МИТЕВА

 

Бургазлии удължиха лятото си и избягаха от ежедневните новини за пандемията в островна Малта. Републиката е разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море, южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия и предлага незабравими преживявания за туристите.

Наред с групите бургазлии, които се юрнаха към Турция и курортите й, и другите с писиар-тестове в ръка, които традиционно стигнаха до познатите си до болка места в Гърция, мнозина предпочетоха Малта.

„Една от причините да предпочета Малта бе този прозорец, който се отвори от мерките против COVID-19. Там пандемията почти не се усещаше. Едва последния ден преди прибирането ми в България се въведоха маските на открито. Няма го това натрапчиво внимание към вируса. Природата на островите е прекрасна. Температурата на водата в средата на октомври, докато бях там бе 26 градуса“, коментира бургазлия, пожелал анонимност, който се завърна в средата на миналата седмица от островната държава.

По негови думи в самолета е имало и още бургазлии, които като него са предпочели почивка в Малта, вместо в Турция и Гърция. От социалните мрежи разбираме, че и големи компании бургазлии също са си прекарали добре там. Те непрестанно се хвалеха с преживяванията си.

От финансова  гледна точка почивката там излиза толкова, колкото и в Гърция.  Цените са почти еднакви. Една закуска в хотела на блок маса е около 7.50 евро, а вечерята е 20 евро, като е включен алкохолът.

Чешмички (автомати) за бира, бяло, червено вино и розе, както и за безалкохолно дават възможност да се наслаждаваш на напитките по всяко време, разказват бургазлии. Но това е най-важното.

Посещението на Синята лагуна е сред най-предпочитаните преживявания, както и гмуркането в кристално чистите води. Разходката между островите прави престоя в Малта незабравимо преживяване. Исторически и винен туризъм също не са за пропускане.

  „Отново бихме се върнали там“, категорични са преживелите тура до Малта.

Илия, млад мъж, живял повече от три години в Малта и работил там, казва, че хората са много дружелюбни и ведри, това, което забелязват и туристите, и понеже са от различни държави е много забавно при комуникацията. Малтийците също са много усмихнати.

Но като природа той смята, че много по-успешно от нас експлоатират красотите и даденостите, също така и историческите си факти. „У нас, в България, е много по-красиво. Имаме много повече забележителности, които можем да покажем на туристите, просто не го правим като хората“, казва той.

И докато тук отново се притесняваме от затваряне на заведения, онези, които използваха намаляването на мерките за сигурност и пътуваха до Малта, продължават да се наслаждават на красивите си спомени, които сътвориха.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов честити на бургаските пенсионери
  01.10.2021 11:12      

Кметът на Община Бургас Димитър Николов отправя най-сърдечен поздрав към всички бургаски пенсионе