Неделя, 31 Яну 2021
    
Бургас

Млади учени ще работят в модерни лаборатории в Бургас

  28.10.2020 14:15  
Млади учени ще работят в модерни лаборатории в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Съвсем скоро млади учени ще работят в модерни лаборатории в Бургас. В Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе дадено началото на ремонтните дейности в една от сградите в кампуса, която ще се превърне в Център за върхови постижения. Проектът се изпълнява в рамките на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ по процедурата изграждане и развитие на центровете за върхови постижения. Партньори са университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Софийски университет, Технически университет София, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Като подкрепяща организация е и Община Бургас.

„Целта на центъра за върхови постижения е разработване и внедряване на най-съвременни информационни технологии насочени към бизнеса. В този научно-изследователски комплекс към центъра ще бъдат изградени четири лаборатории – прототипна лаборатория, лаборатория за системи за реално време и вградени системи, лаборатория по биосензори и компютърна лаборатория по хетерогенни изградени архитектури и обработка на данни“, обясни заместник-ректорът проф. Сотир Сотиров при даването на старт на ремонтните дейности.

Ректорът проф. Магдалена Миткова заяви, че за пореден път университетът доказва своята иновативност и желание да върви напред.

„Тези нови четири лаборатории, които ще бъдат изградени, ще служат не само за научна дейност на нашите преподаватели, но и за обучение на студентите. Новата база показва как университетът се развива и вече приближава върховите технологии. Уверена съм, че колегите ще завършат проекта с чест“, каза тя.

Гост на събитието бе заместник-областният управител Владимир Крумов.

„Всяко едно зрънце, семенце, стотинка похарчена за наука след време дава своите плодове. Благодаря на колегите и наши близки приятели от университета, които с такава амбиции и цел търсят всевъзможно финансиране за развитие на науката в нашия регион. Пожелавам успех и заявявам, че имате пълна подкрепа на Областна администрация – Бургас в лицето на областния управител Вълчо Чолаков“, каза Крумов.

Строително-монтажните работи трябва да завършат в рамките на 2 месеца, след което лабораториите ще започнат да се оборудват с модерната техника.

„Към момента за 3 от тях вече е закупена апаратурата. Някои части от нея са много специфични. Например тук ще има един огромен сървър за събиране, обработка и използване на големи количества информация. Той е закупен, но трябва да се направят специални условия за ползването му като климатични инсталации, ниво на кислорода, влажност и т.н., за да може да бъде ефективен дълго време. Другите лаборатории също имат голяма част от оборудването. Така, че надявам се в рамките на още 2-3 месеца, да речем февруари-март догодина, наистина ще можем да открием центъра и да видите реално действащите лаборатории“, обясни проф. Сотиров пред медии.

Назначен е и научният екип. Той ще е от седем души и ще се ръководи от проф. Станислав Симеонов.

„Това е екипът, който на практика ще работи в научно отношение. Има и няколко човека административен екип и няколко техници, които ще обслужват техниката. Това, което е интересно е, че в момента в който ще заработи цялото това нещо, нашата цел е към научно-изследователския екип да вкараме и нашите даровити студенти, които първо да могат да се докоснат до такава техника, която не се намира навсякъде. Надяваме се част от тях след това да останат при нас като учени“, посочи още заместник-ректорът.

Стойността на целия проект е 28 милиона лева, като частта, която е за Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е 3 милиона лева. 75% от парите по проекта са за строително-монтажни работи и оборудване.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте