Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Борисов за чакалнята на еврозоната: Никой вече не може да прави финансови измами

  10.07.2020 20:15  
Борисов за чакалнята на еврозоната: Никой вече не може да прави финансови измами

Управителите на централните банки решиха единодушно да включат българския лев във валутния механизъм. Когато си член на банковия съюз и системата ни е под пълен мониторинг никой вече не може да прави финансови измами. Така премиерът Бойко Борисов коментира приемането на България в механизма ERM II и на банковия съюз на брифинг в МС.

„Еврозоната ще доведе до такова икономическо развитие до какво са и другите държави в нея. Имаме шанс да достигне едно такова икномическо развитие до каквото българските граждани заслужават“, каза още Борисов.

„Когато си член на банковия съюз, където са всичките бели държави, няма кой да прави финансови измами. Няма страшно и за българските банки, защото всички работят по правилата на белите държави“, коментира успеха на България Борисов.

„И в същото време не се радвам, криво ми е. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. Това е нещо за десетелия напред. Народът трябваше да е заедно, трябваше да гърми, че българските финанси са при белите държави. И нали пише „Съединението прави силата“, а не да са разделени. Сега да се прегърнат, да играят хоро с маски. А ние цял ден отбиваме атаките на същите тези българи“, огорчено каза премиерът, цитиран от monitor.bg.

Борисов благодари на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция, на Шарл Мишел и Доналд Туск.

„България е вече член на Банковия съюз. Българският лев в част от европейския валутен механизъм. Това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България. Това е акт, който трябва да ни обединява. Убеден съм, че рано или късно ще се получи. Това е исторически акт, тъй като той дава на България тежест във финансовата сфера, която тя никога не е имала при решаването на европейските дела. Тази тежест надхвърля размера на икономиката и на територията ни“, каза гуверньорът на БНБ.

По думите му процесът нямаше да бъде завършен, ако не беше подкрепен с политически актове. „Имаше два или три критични момента в целия процес, който започна 2018 г. Трябва да Ви кажа, че премиерът беше на висотата на историческите изисквания“, каза още Радев.

В следващите 3 години България ще се подготвят за приемане на единната европейска валута, по-рано днес съобщи Европейската централна банка.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил