Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Бойко Борисов от МС: Мила ми е държавата, не искам да я разрушат

  10.07.2020 09:50  
Бойко Борисов от МС: Мила ми е държавата, не искам да я разрушат

Премиерът заподозря сценарий заради влизането ни в EMR 2 и Банковия съюз

НСО трябва да пази само президента, шефа на парламента и премиера

Поиска публичен дебат за коронавируса, готов да отвори отново дискотеките

 

Понеже ми е мила държавата, не искам да се разруши. И искам да го предотвратя. Това коментира премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в МС, след като преди ден президентът Румен Радев призова за метеж.

Борисов даде да се разбере, че всичко - от акостирането на Христо Иванов на брега на "Росенец", през хвърлянето на българския флаг на земята от гардовете от НСО, до протестите в защита на Румен Радев са един сценарий, а причината е влизането ни в чакалнята на еврозоната (ЕRM II) и банковия съюз, одобрението за което се чакало тази вчер.

Той започна с ретроспекция на случилото се на "Росенец" от Христо Иванов, който отивал с цел там. "Преди два дни се разиграва следната случка, не скеч, не сценка....Видими публични лица - Христо Иванов ми е бил вицепремиер, шеф на партия. Дебаркира за провокация като Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме, отива там с цел'', започна изложението си той. Въпреки това поясни, че не вини Хрсто Иванов, защото всяка партия има своите мотиви. Там обаче нямало никой, нито охраняванотоот НСО вип лице и нищо не налагало тези действия на 2-3 охранители.

Томислав Дончев му показал клипа едва сега, защото се пазел да гледа телевизия. "Артисти. Единият носи знаме, а  другият го бута докато джапне във водата. Какво ще го правиш, ще го давиш", каза той. Това което го възмутило е, че един от гардовете хвърлил знамето.  "Свършва сценката и къде отиват, да протестират. Те са от едно котило Нинова, Манолова. Какво прави Христо Иванов при този, който пряко отговаря по закон за НСО. А казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое. 4 години Радев ръководи и контролира НСО", каза премиерът.

Борисов поясни, че именно президента назначава началниците в НСО и никога не се е противял, когато са му пращали имената за съгласуване. "Когато са ми пращали имена за началници или заместници, никога не съм казвал, че искам да ги познавам и в рамките на 30 минути се е връщало писмото за съгласуване", каза той.

В комисията, с която си искали да и си измият ръцете, участва и ДАНС и МВР. Но както свиква съвет и днвения ред го дава той. Когато шефът НСО изпраща до тези служби покана, изпраща до тези служби и дневния ред. АКо не ги ипрати, няма да се решава" ,каза той.

"Така че единствемото ме учиди това присъстивие. само че сценария продължава Защо това не се направи когато ДПС не правише кворум или подкрепяше вота на недоверие. Тогава защо не се поставяше този въпрос за охраната. Или когато искаме остаки или когато с няколко хиляди гласа подкрепиха Радев.", зачуди се се Борисов. И даде да се разбере, че всико е сценариий. По думите му тогава никой не е повдигал темата за охраната, защото са били удобни.

Сега искат да искарат, че ДПС и ГЕРБ работат заедно, продължи той. Призна, че е имал тяхната подкрепата за F-16, както и за ДДС-то за книгите.

Припомни, че още 2018-та Валери Симеонов е искал да се свали охраната на Доган.

"Питал ме е е за Делян Пеевски защо е охраняван. Когато беше атента на Алексей Петров, същите извърщители и  едновременно ликвидиран и Петров и Пеевски" каза Борисов.

Още в понеделник в комисията ще се дадат материалите, а в НС решава.

По думите му НСО остане само да охранява президент, премиер и шеф на НСО. Всики останали да се охраняват вече от струтурите на МВР. "Изпращат се полицейски коли и охраняват докато мине заплахата", каза той.
Борисов се похвали със своите полициейски награди.

"Виждате как добре е сглобен протестът.  Христо Иванов протетира срещу тези, които го изкъпаха", каза Борисов.

"Считате ли, че средно интелигентен човек, който го снимат, ще хвърли българското знаме", заподозря премиерът. И добави: "Тези хора не са ли обучени. Те го хващат. Няма нищо, камъняк. А те го гледат, гледат...", поясни премиерът.

Припомни, че искал оставките на виски ръководители в ГДБОП. Каква е разлика между министирте, кметовете, висшите полицаи и съветника на президента. Видно е ,че има нарушение. Ако са виносни, да си понесат отговнростта. ", каза той.

Всичко било заради днешния дне, който бил важен. Борисов даде се разбере, че всико е сценарий да се спре влизането ни в EMR 2.

"Ако успеем, ще се случи. Вече няма да се фалират банки, да се надуват и да се фалират. Вече няма да се теглят милиони пари в кеш. Ще се на място - при най- успелите. В Сърцето на ЕС. Чакаме новини след 20.00 часа. Затова запчна още от вчера", каза той.

"Мая, Нинова, Радев, дори и Божков. Те са ясни. Но десните защо влязоха в този сценарий", зачуди се премиерът.

И добави: "Видно е сценарий, а когато има сценарий, има и сценаристи.., а причината е ясна.

Борисов поясни, че не иска да коментира прокуратурата и уточни, че когато се арестуват министри това не вдига рейтинга на кабинета.

"ДПС е темата. Когато подкрепят Радев, тема няма, а когато подкрепят евроатлантически...., каза Борисов и разясни, че именно ДПС и Йордан Цонев ги подкрепили най-много за ERM 2. Бе категоричен, че не е бил в сараите - нито зимните, нито летните, но други лидери са били там. Премиерът обаче отказа да каже кои точно лидери са били при Ахмед Доган.

Даде пример с ниската контрабанда. "Как няма ди ги е яд, каза Борисов. "Абе приятелю, цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците. Като вдигнеш юмрук, трябва да знаеш, че от другата страна също може да има. Бой хубав няма", каза премиерът по адрес на Радев.

Похвали се, че се работи по цялото трасе на "Балкански поток", за да се осигури деверсификация за газ. Стрило се по магистрала "Европа", както и по "Хемус", където имало огромен наопредък. Отделно посочи "Струма", метрото на София.

"Искам да се обърна към своите опоненти да се прояват малко държавнически. Едните се готвят да се саморазправят. Етническият мир е много важен. Плажът на Росенец да бъде отреден като такъв.", каза той и поясни, че общината в Бургас трябвало да го свърши. Припомни, че за Алепу вече се е произнесъл, че можело да бъде само къщичка за птици.

Припомни, че вчера имало Коалиционнен съвет и се съгласил да няма строежи на 100 метра от морето.

Взел Томислав Дончев да му дава кураж като Илияна Йотова.

Накрая поясни, че всикчи накрая ще съжаляват и да се види как изглеждаме от страни и дали сме привлекателни за инвеститорите. Това е алтернативата на ГЕРБ и патритите , каза той и припомни, че Христо Иванов се усетил и се изнесъл настрани от протеста, докато там е била Корнелия Нинова.

"Кога скочи Радев срещу ДПС, като 4 години им държи охраната"', каза Борисов относно заглавие в медиите, че Радев скочил срещу Доган, а прокуратурата влезнала в президенството.

Ето в понеделник ще вземем решение, каза Борисов. 

Поясни, че го чака в кабинета му националния щаб. Каква е разликата между един мач и вчерашното събитие, попита Борисов и ппясни, че и тях трябва да ги глобят. "Показаха, че не ги интересуват мерките и закона. Тези, който призовават за спазване на закона, не го спазват, поясни премиерът. Даде пример със себе с и дори той бил глобен за липсата на маска.

"Ако Щабът още днес не направят публичен дебат, пускам дискотеките  и баровете, защо да ги затварям. И да се знае, че президетът Радев носи вина за нарастване на заразените. Защо аз да нося отговорността", каза Борисов. И поясни, че след вчерашния минитинг заразените ще се увеличат още повече като хората били колкото на един мач.

Именно затова призовавал да не се прави, още повече че парите  от ЕС още не да дошли. "В момента ни трябва абсолютен консенсус. Без значение кой управлява, каза Борисов.

Накрая поясни, че крайната цел е гражданско и етничско напрежение. Надява се, че всичко това няма да попречи на влизането ни в чакалнята на еврозоната, което решение се очаква днес вечерта.

"Всичко това е добре разигран сценарий, за да покаже колко са гадни хората от ДПС и техните гавази. А те не са техни, а на президента и да го препишат на ме'', каза той. И попита защо все още не са уволнени гардовет, хръвлили знамето на земята. И даде пример как той веднага уволнява министри.

 

Източник: monitor.bg


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил