Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

До края на годината: 18 инвалиди ще могат да излизат от домовете си безпроблемно

  08.07.2020 11:14  
До края на годината:  18 инвалиди ще могат да излизат от домовете си безпроблемно

Бургас отново е първенец по спечелени проекти за достъпна среда

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургас отново е на първо място в страната по одобрени проекти по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност към Министерството на труда и социалната политика. 18 са одобрените проекти от Бургас от общо 49 за цялата страна или 37% от всички одобрени проектни предложения. Повечето градове в страната, кандидатствали по програмата, са с по един или два одобрени проекта.

Още 4 бургаски проекта са поставени от министерството в графа “резерва".

Предложенията, които са одобрени, са от жилищните комплекси “Изгрев" и "Зорница" - 4, "Славейков" - 6, "Лазур" - 2, "Меден рудник" - 4, "Братя Миладинови" и "Възраждане" - 2. Обхватът на проектите е широк и засяга цялата община, като включително е имало и няколко проекта за едноетажни къщи в кварталите.

Това нарежда за втора поредна година Бургас като най-активния град в страната, след като отново подготви 30 нови проекта, със съдействието на общинската администрация. При миналогодишната сесия от подадените 30 проекта бяха изпълнени 27. Заместник-кметът Йорданка Ананиева поясни пред репортер от „Черноморски фар“, че първоначално са били 28, но една от жените е починала впоследствие и нейният проект не е реализиран.

„Проблем миналата годината беше, че бяха много кратки сроковете. Много късно се обяви програмата и това създаде сериозно затруднение по отношение на изпълнението на проектите, защото доставката на съоръженията изисква срок от 2 месеца. Това малко ни затрудни. За разлика от предната година, през тази програмата беше обявена рано. Сега сме юли месец и проектите вече са одобрени. Това, което предстои е да се сключат договори за изпълнението им. След което вече гражданите или етажната собственост трябва да сключат договори с фирма по изпълнението на строително-монтажните работи. Като се има предвид, че срокът за доставка е най-малко 2 месеца, ако успеят да сключат договори до края на юли, най-късно до ноември всички съоръжения ще бъдат монтирани. Тази година ще имат достатъчно време да се изпълнят проектите“, обясни Ананиева.

 

Йорданка Ананиева: Помагаме безвъзмездно при проектирането

 

Община Бургас заема много важна функция като безвъзмезден сътрудник в целия процес. Затова според заместник-кмета имаме и най-много одобрени проекти.

„Ние не участваме в проектите, те са индивидуални и се сключват от ползвателите и държавата. Ние помагаме на добра воля. Всичкото това, което трябва да се направи като възлагане на проектирането, издаване на разрешително за строеж, подготовката на проектната документация. Това трябва да го направи инвалидът или председателят на сдружението на етажната собственост. На хората с увреждания обаче им е много трудно да извършват всички тези дейности, затова с решение на Общински съвет – Бургас за втора поредна година, ние поемаме за наша сметка тези проекти и проектирането. Така подпомагаме хората чисто финансово и организационно, затова имаме и толкова много проекти“, уточни заместник-кметът.

Тъй като Общината има натрупан опит от миналата година ще организира среща с тазгодишните одобрени по проекти хора, за да им разясни всички важни стъпки.

„Хората досега не са извършвали такъв тип дейности. Не са възлагали строителство, притесняват се от контрола – кой ще контролира, дали всичко ще се изпълни спрямо проекта. Всички тези въпроси ги вълнуват. Ние ги минахме миналата година с всички хора, които възлагаха проекти. Тази година вече имаме натрупан опит и ще го споделим с тези, които имат одобрени проекти. Хората имат право да си изберат фирма-изпълнител, доставчик, да сключат договори, но ние няма да ги изоставим. Тези от тях, които желаят да ползват помощта на Общината, ние ще предвидим инвеститорски контрол, който ще следи дали всичко се изпълнява. Отделно по програмата са заложени строителни инженери, които идват преди сключване на договора, по време на строителството и след като е готово“, заяви Ананиева.

 

Проблем: Хора само с една възможност за достъпна среда не биват одобрявани

 

Лошото в програмата е, че за някои проекти решенията са единични и не се одобряват от самата програма. Община Бургас обаче е амбицирана да помага и на тези хора. Ананиева сподели, че от общо 60 подадени проекта за двете години, 12 не са били одобрени. Някои от тях получават втори шанс през тази година, но за другите възможността за реализиране на проекта им е невъзможна.

„Най-много страдаме за хората, които не са одобрени. И миналата година имаше такива, и тази има. Тези от 2019-а една част от тях са одобрени за 2020-а. Пропуските, които е имало в документацията са отстранени и вече са финансирани. Някои обаче отново не са. Имаме и такива, които няма да получат финансиране“, обясни заместник-кметът.

Тя добави, че за тези проекти, които програмата не одобрява ще се търсят алтернативни варианти.

„Ще търсим различни видове решения. Тези отхвърлени хора ще ги съберем отделно, защото на тях им е най-трудно. Но ние няма да се откажем и няма да ги изоставим. Това, което говорихме с колегите е да стартираме различни благотворителни кампании и там, където има възможност да изградим тези достъпни среди. Проектите им са готови, просто обаче програмата не ги допуска. А тези хора са наистина отчаяни. Един мъж ни каза, че ако трябва щял да си смени имота, да продаде този и да търси някъде, където ще може да излиза. Имаме доста такива случаи, които са тежки. Ние се опитваме да правим учрежденията достъпни, но какъв е смисълът, ако не може да излезе човек от дома си“, поясни Ананиева.

Друг минус, който заместник-кметът отчита по програмата е, че могат да кандидатстват само хора със собственост. Тези, които живеят под наем или в общински жилища не са допустими бенефициенти за кандидатстване.

„Имаме много запитвания от такъв тип хора. Това са хора без много възможности. Проблемът е голям. Миналата година, когато имаше доста такива желаещи, тази година също“, обясни тя.

Максималното финансиране на проект е 100 000 лева, минималното – 10 000 лева.

„Средно нашите проекти бяха между 40 и 50 хиляди, като само три бяха с максимална стойност, защото представляваха асансьори в жилищни входове в „Лазур“. Имаше си асансьорни шахти, но от 40 години нямат монтирани асансьори. Сегашните проекти в по-голямата си част са рампи и платформи“, каза тя.

За финал Ананиева изрази надежда, че програмата ще продължи да съществува, тъй като е много важна за уязвимите хора и помага много.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил