Петък, 22 Яну 2021
    
Несебър

Любимата икона на българския папа може да се види в църквата "Св.Йоан Кръстител" в Стария Несебър

  07.07.2020 12:17  
Любимата икона на българския папа може да се види в църквата  \

Копието на иконата „Св. Богородица – Врата небесна“, която семейство Димитрови  дари на Музей „Старинен Несебър“ през миналата година, ще бъде изложено в средновековната църква „Св. Йоан Кръстител“. Заедно с нея от фондовете на музея ще бъдат представени още седем оригинални и непознати за широката публика икони, една от които е олтарните двери на църквата, датиращи от XVIII век.

Несебърската икона „Св. Богородица – Врата небесна“ е била любима на Българския папа Анджело Джузепе Ронкали и реплика от нея, поръчана от Българската католическа църква, получи папа Франциск при посещението си в нашата страна.

Иконата, дарена от семейството на кмета, бе осветена в църквата „Св. Успение Богородично” и така бе поставено началото на нова инициатива за връщане, под формата на копия, на всички несебърски икони, напуснали града.

С тази експозиция на 8 юли Музей „Старинен Несебър“ ще отвори църквата „Св. Йоан Кръстител“ за посещение при летен режим на работа. Освен нея врати за посетителите ще отвори и храмът „Свети Спас“, чийто уникални стенописи от 1609 г. и късно средновековно излъчване са част от духовната атмосфера на хилядолетния град.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Красимир и Мария Слабакови – художници:Фазаново е нашата носталгия
  20.10.2020 15:18      

Хлябът ни не е предназначен за препродаване, той е направен за споделяне. Това, което се споделя чрез него не е насъщният, а добротата