Вторник, 26 Яну 2021
    
Любопитно

Японец обикаля света с колело, не пропусна и Бургас

  06.07.2020 15:32  
Японец обикаля света с колело, не пропусна и Бургас

Карантината заради коронавируса „закотвила“ Такаши в Пловдив

 

Георги РУСИНОВ

 

Тези дни в Бургас има едно ново лице сред уличните музиканти. Обикновено той се появява в късния следобед по главните улици „Александровска“ и „Богориди“. Това е Такаши и е от страната на самураите и изгряващото слънце – Япония. Какво прави японец в Бургас ще се запитате? Отговорът е повече от интересен.

Пред „Черноморски фар“ Такаши сподели, че лична драма в живота му го е подтикнала към това  да обиколи света с колело. Той е на 40 години, роден е в Окинава и  доскоро е бил суши-шеф в Токио. Сега обаче изкарва прехраната си свирейки на традиционния за Япония и родния му остров Окинава инструмент – санши.

„Не знам защо реших да направя това пътешествие. Просто искам да видя много страни, да срещна много хора. Винаги съм си мислел за пътуване и сега най-накрая се случи“, разказа той.

Преди една година той решава внезапно да потегли на мечтаното си пътешествие само със сто долара в джоба и със своето колело.

„Обикалям света само с него и с тези пари. Бях в Русия, Казахастан, Узбекистан, Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция и тук. Понякога ползвам влакове и автобуси, но основно се придвижвам с колелото“, добавя японецът.

Досега от пътуването най му е харесало в Русия и разбира се, в България. Хората били мили към него, а заради православната ни вяра, Такаши намира сходства между двата ни народа. У нас той е от пет месеца.

„Първо бях в София, после в Пловдив. Точно тогава стана пандемията от коронавирус и трябваше да остана в Пловдив под карантина. Бях отседнал в един хостел. Не ми позволяваха дори да свиря по площадите. Но понеже изкарах добри пари в София и малко от Пловдив, за което благодаря на българите, и така успях да оцелея”, обясни той.

Японецът споделя още, че много обича българската кухня, която била много известна и в Япония. От години се знае, че самураите са луди на тема йогурт. Даже има и шега, че единствено там все още има автентично българско кисело мляко. Такаши посетил и Карлово, докато е в България. Балканският град е любима дестинация за азиатските туристи. Там той научил за Васил Левски и казва, че страшно много го обича заради подвизите, които е направил за свободата на България.

В Бургас той ще е още една седмица и макар да казва, че е много красиво и много му харесва, ще се отправи към морската столица – Варна.

„След България искам да отида в Румъния, ако границата е отворена. Планът ми е да обиколя Европа, след това Щатите, после чак долу до Аржентина и от там към Африка. Семейството ми мисли, че съм луд. Майка ми много се притеснява за мен. Слава Богу, проблеми с престъпността съм нямал досега“, завършва с усмивка той.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил